Hlavní obsah

Výstava k 10. výročí smrtí Felliniho

Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Velká retrospektivní výstava díla italského režisérského velikána Federika Felliniho, který zemřel přesně před deseti lety, začala svou pouť ve slavném newyorském Guggenheimově muzeu. Poté se přestěhuje do Evropy, ale termín stěhování zatím komisařka Maria Cristina Villasenorová neupřesnila.

Foto: Archiv Město Mikulov
Článek

Návštěvníkům se kromě filmů a fotografií nabízí série karikatur, které Felilini jako mladý namaloval ve 40. letech. Dával je místnímu kinu výměnou za volný vstup na promítání filmů. Režisér později hledal v portrétech často inspiraci a výstava chce mj. ukázat, jaké místo karikatura a grafická tvorba zaujímaly v jeho kariéře.

Expozice, která bude z New Yorku putovat do Paříže, představí v nových kopiích retrospektivu všech Felliniho 24 celovečerních snímků a některé jeho krátké filmy a reklamy.

Fellini, který svou tvorbu zakončil snímkem Hlas luny v roce 1989, je laureátem pěti Oscarů, posledního v březnu 1993 za celoživotní dílo.

Reklama

Výběr článků

Načítám