Hlavní obsah

Výstava Josef Mysliveček, detto Il Boemo. Praha 18. století plná hudby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nově zrekonstruovaném barokním Clam-Gallasově paláci na Mariánském náměstí v Praze je výstava Josef Mysliveček, detto Il Boemo (1737–1781), která seznamuje návštěvníky se skladatelovým životním příběhem a tvorbou.

Foto: Petr Horník, Právo

Výstava Josef Mysliveček, detto Il Boemo, kostým, ve kterém skladatele hrál Vojtěch Dyk.

Článek

Přenáší je do světa osmnáctého století a představuje jim Prahu, ze které Mysliveček odešel, aby se mohl stát operním skladatelem a Itálii, ve které se stal Il Boemem. Výstava potrvá do 29. ledna 2023.

Zajímavé obrazové materiály představují lidem Itálii Myslivečkovy doby a seznamují je se světem a zvyky zadavatelů jeho oper, s výchovou a s osudy kastrátů, ukazují dobrodružství tehdejšího cestování a přibližují problémy života tehdejších umělců a jejich sociální statut.

Součástí jsou filmové kostýmy a paruky ušité pro film Il Boemo režiséra Petra Václava, kde Josefa Myslivečka hraje Vojtěch Dyk.

Na výstavě je také možné zhlédnout a zaposlouchat se do několika Myslivečkových árií. Hudební zážitek je doprovozený projekcí natočených skladeb pro film Il Boemo v kostýmech při svitu svíček. Nahrávka vznikla ve spolupráci s barokním orchestrem Collegium 1704 pod taktovou Václava Lukse a vystupují v ní přední světoví sólisté jako Philippe Jaroussky, Raffaella Milanesi, Emöke Baráth, Krystian Adam, Sophie Harmsen a další.

Reklama

Související články

RECENZE: Vojtěch Dyk září ve filmu Il Boemo

Vřelé přijetí v hlavní soutěži Mezinárodního filmového festivalu ve španělském San Sebastianu i na domácím Finále Plzeň má za sebou film scenáristy a režiséra...

Výběr článků

Načítám