Hlavní obsah

Výstava Jagellonců se po desetileté přípravě blíží do cíle

Právo, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke svému závěru finišují přípravy reprezentativní putovní výstavy Europa Jagellonica 1386 – 1572 o umění doby pozdní gotiky a renesance za vlády Jagellonců ve střední Evropě, která by měla být příští rok na jaře v Kutné Hoře a poté i v Německu a Polsku. Hlavním autorem projektu je historik umění Jiří Fajt, který působí v Německu a výstavu chystá více než deset let.

Foto: Archív, Právo

Hlavní autor projektu Jiří Fajt

Článek

Pro Právo Fajt uvedl, že z většinou zapůjčitelů jsou už podepsány smlouvy a nyní probíhají jednání se sponzory. Středočeský kraj, v jehož galerii GASK výstava bude, přispěje částkou 6 miliónů korun, a právem předpokládá, že by výstava mohla napomoci v propagaci Kutné Hory doma i v zahraničí.

Podle Fajta celkové náklady tuto českou zastávku výstavy dosáhnou asi 23 až 25 miliónů korun. Na sto padesát exponátů zapůjčí evropská a americká muzea i významné církevní instituce, takže to bude podívaná srovnatelná s Fajtovou výstavou o umění doby Karla IV. a jeho synů, která byla před několika roky v Metropolitním muzeu v New Yorku a na Pražském hradě.

Kutnohorská podoba výstavy bude ve znamení Jana Horstofara z Malesic či Hanse Harsdorfera, plzeňského rodáka, který se stal mincmistrem Českého království a osobně se znal s malířem Albrechtem Dürerem. V Kutné Hoře bude výstava od května do září 2012, bude tady mít svoji premiéru a pak se stěhuje do Varšavy a Postupimi.

Reklama

Související články

Vyšla nová kniha Milenka Saddáma Hussajna

Můj život se Saddámem Hussajnem je název zpovědi Parisuly Lampsosové, jediné dcery bohaté řecké rodiny žijící v Iráku, který by se bulvárně mohl pojmenovat:...

Výběr článků

Načítám