Hlavní obsah

Výstava Devadesátej Revisited: 90. léta byla v hudební oblasti zázračnou dobou

Právo, Jan Šída

Pražské Popmuseum a klub Vagon jsou prostory, ve kterých je možné do 27. září vidět výstavy Devadesátej Revisited I. a II., které rekapitulují události rockové, folkové a popové hudby na začátku devadesátých let minulého století.

Foto: Katalog výstavy

Fanoušci jedoucí na koncert Rolling Stones autem ozdobeným motivem z plakátu jejich turné Urban Jungle.

Článek

Ta doba byla opravdu zvláštní, a to i optikou dneška, kdy je našinec zvyklý opravdu na všechno. Člověk viděl odpoledne v televizi nějakého poslance a večer stál vedle něj v zaplivaném rockovém klubu. Nebo ho dokonce (Mišík, Prokop) mohl sledovat při jeho produkci na pódiu.

Pracovníci Popmusea pečlivě vybrali fotografie a dokumenty, které dobře charakterizují danou dobu. Jednotlivá témata prezentují na několika panelech, každý má nadpis, stručnou charakteristiku problematiky a jednotlivé snímky nepostrádají popisky.

Foto: Katalog výstavy

Mick Jagger

Jako určitá overtura působí panel Principál americké apokalypsy v Praze, věnovaná návštěvě avantgardního hudebníka Franka Zappy v Československu v lednu 1990. A považte, na jednom snímku sedí tenhle sršatý rocker (s titulem vládní zmocněnec pro kulturu, obchod a turismus) v lavicích federálního shromáždění. V současnosti je to těžko představitelná sci-fi. Jako kdyby tam trůnila Miley Cirusová mezi Tomiem Okamurou a Zdeňkem Ondráčkem.

Panel Kámeny se váli do Prahee (parodující Jaggerovu výslovnost) se vrací k návštěvě Prahy skupiny Rolling Stones v srpnu 1990. Snímky zpěváka Micka Jaggera jak kráčí sálem Pražského hradu, nebo jak celá kapela zdraví fanoušky z balkonu nedávného sídla komunistického prezidenta Husáka, jsou dalším důkazem zázračných devadesátek.

Foto: Katalog výstavy

Keith Richards na strahovském pódiu.

Podtrhuje ho i fakt, že Rolling Stones k nám přijeli koncertovat, protože se chtěli setkat s tehdejším prezidentem Havlem. Kytarista Keith Richards, který politiky rozhodně rád nemá, dokonce v biografii napsal, že je hrdý na to, že se s naším prezidentem sešel. Těžko říct, která velká světová kapela by dnes přijela do České republiky proto, aby se setkala s úřadujícím prezidentem.

Dalším z témat, kterých si výstavy všímají, je třeba vznik prvních hudebních festivalů, rockových klubů, či nástup dnešních ikon hudební scény (Kabát, Dan Bárta, Chinaski nebo Vanessa). Panel Nová šlechta zase ukazuje ikony tehdejšího showbusinessu. Kapitola by mohla mít podtitul Kde je jim dnes konec. Jen skuteční pamětníci si vzpomenou na tehdy štíhlého plavovlasého anděla Ladislava Křížka či vlasatého Viléma Čoka z tehdy slavné kapely Nová růže.

Obě výstavy představují pro starší pamětníky jakýsi návrat do jejich mládí a evokují jejich nostalgické vzpomínky. Mladší generace má zase jedinečnou příležitost zjistit, jak vznikala naše současná hudební scéna.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Secese i pop art si mohou porozumět

Pražské Museum Kampa představilo netradiční výstavní projekt Elusive fusion (trvá do 25. října). Konfrontuje i doplňuje v něm díla secesního malíře Alfonse...

S malířkou Ivanou Lomovou ve městě

K letnímu programu pražského Centra současného umění DOX přibyla výstava obrazů Ivany Lomové s názvem Ve městě. Kolekce třiceti olejomaleb, na nichž malířka...

Výběr článků

Načítám