Hlavní obsah

Výstava Czech Press Photo: Tohle je náš svět

– Praha
Právo, Jan Šída

Výstava Czech Press Photo 2015, která prezentuje více než čtyři stovky fotografií a videí od jednadevadesáti autorů, je k vidění na pražské Staroměstské radnici do 31. ledna 2016. Novinkou je, že ředitelkou soutěže se stala Veronika Souralová a do správní rady vstoupil fotograf Herbert Slavík.

Foto: Jan Zátorský

Uprchlíci objektivem Jana Zátorského

Článek

Fotografií roku je snímek Jana Zátorského, na kterém je zachycena hromadná scéna uprchlíků na maďarsko-srbské hranici. Jako by do něj autor symbolicky dostal všechny výrazné prvky, které mohou tvůrci v soutěži přinést úspěch. Dynamiku, akčnost, výbuch emocí a především aktuálnost.

Foto: Jan Šída, Právo

Vítězem soutěže se letos stal Jan Zátorský.

Tematický rozptyl je rok od roku větší, protože svět se stává čím dál složitějším. Vedle portrétů najdeme politické reportáže, sportovní momentky, kulturní i humanistický dokument. Kromě barevné fotografie se víc prosazuje i černobílá a všechny snímky jsou na vysoké technické úrovni.

Hrobník s nápisem Made In Hell

Zásadní otázkou nicméně zůstává, kolik z vystavených prací by si chtěl člověk pověsit do pokoje a toužil by je každodenně vnímat. Na jedné momentce ze série První mezinárodní soutěž ve vykopávání hrobů od Tomáše Krista má hrobník v hluboké jámě na zádech nápis Made In Hell. Svět, který na snímcích vidíme, totiž není v mnoha případech příjemné místo k žití.

Výběr článků

Načítám