Hlavní obsah

Vychází klip k písni List do vetra. Milan Lasica ji po sobě zanechal jako zhudebněný dopis pro blízké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

List do vetra je báseň Miroslava Válka, kterou zpívá již zesnulý slovenský herec, dramatik, scenárista, zpěvák a hudebník Milan Lasica. Je to zhudebněný dopis, jenž zde Lasica zanechal pro své blízké, přátele, kolegy a všechny ty, kteří ho měli rádi a nestihli se s ním v červenci 2021 rozloučit. Nyní k němu vychází i videoklip.

Foto: Martina Mlčúchová

Milan Lasica při nahrávání alba

Článek

Pro jeho natáčení oslovili tvůrci Marek Kučera a Miro Remo Lasicovy nejbližší a pozvali je do prostoru nahrávacího studia, ve kterém album vznikalo. Za těmi, kteří nemohli přijet na Slovensko, vycestovali do Prahy, Brna či Třebíče. Natáčeli devět dní.

V klipu se objevují Daniela Kolářová, Magda Vášáryová, Emília Vášáryová, Jiří Bartoška, Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Peter Lipa, Jiří Lábus, Milan Kňažko a další.

List do vetra je skladba z již natočeného Lasicova alba Básnenie. Vyjde v průběhu příštího roku ve dvou speciálních formátech, jako kniha s cédéčkem a s vinylem. Bude obsahovat jedenáct skladeb, jedenáct básní, jedenáct obrazů a různé fotografie. Lasicovi fanoušci je mohou získat už dnes prostřednictvím crowdfundingové kampaně, a svou podporou se tak stát součástí projektu.

Projekt Básnenie začal vznikat během nahrávání písně Predstavujem si krajinu, která byla věnována vzpomínce na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovou.

Producent Marek Kučera tehdy oslovil ke spolupráci Milana Lasicu, jenž svůj part přišel nahrát dva dny po svých osmdesátých narozeninách.

RECENZE: Kuciak: Vražda novináře. Pavouk, jehož síť neměla být rozpletena

Kultura

„Fascinovalo mě, jak přistupuje k práci. Neztrácel čas. Žádné zbytečné řeči. Šel přímo na věc. Od momentu, kdy jsme ho vyzvedli před domem, do chvíle, než opustil nahrávací studio, uběhlo dvacet tři minut. Měl jsem možnost být ve studiu s více československými hudebníky, ale ani jeden z nich nepracoval tak rychle,“ vzpomíná Kučera.

Foto: Martina Mlčúchová

Milan Lasica se projektu ujal s chutí

Měsíc po zveřejnění písně Lasicovi zavolal znovu a řekl mu, že by s ním nadále rád spolupracoval. Navrhl mu, aby zhudebnili jemu blízké básně, které by nazpíval. Lasica mu řekl, aby je vybral a potom se ozval.

„Nad výběrem čtyřiceti básní jsme se za několik měsíců setkali v kavárně. Přišel důkladně připraven, všechny básně měl vytištěné. Setkání se zúčastnil i Robert Pospiš a Martin Sillay, které jsem mezitím oslovil, aby vybrané básně zhudebnili. Společně jsme si prošli materiál a zredukovali výběr na patnáct básní. Jedenáct z nich nakonec Lasica nazpíval,“ uvedl Kučera.

Foto: Martina Mlčúchová

Lasicovo album Básnenie vyjde příští rok

Celé nahrávání, které proběhlo v dubnu a květnu roku 2021, bylo přísně tajné, dokonce i Lasicova rodina se o něm dozvěděla až po jeho smrti. Dohoda mezi Lasicou a Kučerou totiž byla, že dokud projekt nedokončí, nikomu o něm neřeknou.

„Materiál nového a zároveň posledního Lasicova alba byl kompletně audiovizuálně zaznamenán a stal se spolu s vybranými básněmi základním stavebním prvkem projektu Básnenie. Projektu, ve kterém jeho hlavní protagonista přes poezii slovenských autorů s upřímným vědomím vlastní pomíjivosti reflektuje svůj život,“ dodal Kučera.

Lasica, Satinský a Filip mají v Bratislavě sochu

Kultura

Pavel Pafko o Milanu Lasicovi: Jestli má Bůh paměť, musí si nás pamatovat

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám