Hlavní obsah

Vítězný kraťas Anifilmu se může ucházet o Oscara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězný krátký snímek z mezinárodního festivalu animovaného filmu Anifilm, jehož 21. ročník začne v úterý 10. května v Liberci, bude mít šanci na získání amerického Oscara.

Foto: Anifilm

Z filmu Sousedé mých sousedů

Článek

Americká Akademie filmového umění a věd totiž nově zařadila Anifilm jako jediný český festival mezi ty, jejichž vítězný kraťas je kvalifikován pro účast na oscarovém klání.

Než ale bude onen vítězný snímek znám, čekají na návštěvníky projekce nejnovějších animovaných filmů, virtuální reality a počítačových her v mezinárodních i národních soutěžích, široký nesoutěžní filmový program a další doprovodné akce, jako jsou výstavy, koncerty, prezentace, přednášky, workshopy, dílny animace a odborný industry program.

Do 15. května nabídne Anifilm přes 500 snímků, jako hlavní téma nesoutěžního programu zvolili organizátoři humor. Sekce nazvaná Animace & humor připomene řadu slavných tvůrců a filmů z různých období i zemí. V rámci tématu přijede do Liberce jako porotce Bill Plympton, legenda americké nezávislé animace, jehož tvorba je svým často velmi ostrým humorem pověstná.

Část Anifilmu bude věnována Ukrajině. Festival ukáže to nejlepší ze současné tvorby ukrajinských animátorů a v programu budou i filmy určené ukrajinským dětem, které v Liberci po útěku před válkou nalezly azyl.

Součástí festivalu je i takzvaná Škola animace powered, v níž se děti seznámí s procesem tvorby animovaných filmů. Pod vedením lektorů si budou moci vytvořit vlastní animovaný film a také vyzkoušet práci zvukového mistra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám