Hlavní obsah

RECENZE: Panství Downton. Atmosféra meziválečné Anglie je úchvatná

Za pět let (2010 až 2015), šest řad a dvaapadesát dílů si britský seriál Panství Downton získal tolik skalních fanoušků, že nebylo divu, když jeho scenárista Julian Fellowes vyvedl své hrdiny před třemi lety i na filmové plátno. Po očekávaném úspěchu nyní přichází i další pokračování nazvané Panství Downton: Nová éra.

Trailer filmu Panství Downton: Nová éra

 
Článek

Právě pro filmové plátno je ostatně doba krále Jiřího V. stavbami, kostýmy i prostředím anglického venkova a na něm žijící vysoké společnosti jako stvořená. Celková atmosféra meziválečné Anglie je úchvatná a i pro zápletky našel Fellowes dostatečně nosná témata, takže nejde o zbytečně nastavenou kaši.

Problém budou mít spíše ti případní diváci, kteří seriál neznají, a přesto vyrazí do kina. Možná jim bude trvat delší dobu, než se v postavách zorientují. Nedá se ovšem předpokládat, že jich bude příliš mnoho.

RECENZE: Ajťák Roden na cestě pomsty

Film

Seriál startoval zprávou o potopení Titaniku a následně provedl šlechtickou rodinu Crawleyových hraběte a hraběnky z Granthamu, jejich příbuzné i služebnictvo nejrůznějšími událostmi a intrikami až do roku 1925. Film na jejich osudy navázal a stejně je tomu i tentokrát.

Děj začíná svatbou, ta ale není zdaleka tak podstatná jako sdělení babičky Violet, že zdědila na jihu Francie vilu, kterou na ni kdysi, za jejího mládí, přepsal jistý zámožný muž, s nímž se tehdy na Riviéře setkala.

„Vypadám jako někdo, kdo odmítne vilu ve Francii?“ odpoví s typickým sarkasmem Violet na otázku příbuzných, proč vilu neodmítla, když vůbec netušila, proč ji na ni onen mladý muž napsal. A nehodlá ji odmítnout ani teď, kdy dárce zemřel a vdova chce dát tu věc k soudu.

RECENZE: Po čem muži touží 2. Jiří Langmajer je v nové komedii ženou

Film

Část rodiny tedy odjíždí do Francie, aby celou tu trochu trapnou záležitost a vilu zvlášť pořádně prozkoumala. Záhy však stojí před podezřením, bez něhož by se rozhodně velmi ráda obešla.

Na druhou část rodiny čeká úkol ještě náročnější, celý měsíc vydržet přítomnost filmařů, kteří si jejich panství vybrali pro natočení úžasného (ještě němého) hollywoodského trháku. Věc to byla do nedávna naprosto nemyslitelná, jenže do střechy zatéká, panství chátrá a filmaři nabízejí za pronájem sumičku, která by všechny díry zacelila.

Kontrast mezi starou anglickou rodinou, v níž majordomus dohlíží na dodržování všech pravidel včetně rozhodného, ale velmi zdvořilého jednání se služebnictvem, a „tou filmařskou cháskou, na jejíž nenechavé ruce je třeba si dávat pozor“, je zábavný, stejně jako „jisté odlišnosti“ mezi šlechtou anglickou a francouzskou.

Tipy na nejlepší seriály na Netflixu s českým dabingem nebo titulky

Film

Možná nejpoutavější je ale proměna kinematografie. Příchod zvuku odeslal mnoho velkých hvězd do zapomnění, všechno na plátně se zásadně změnilo. „Teď začnou najímat skutečné herce,“ děsí se právem krásná, rozmazlená hvězda, u níž o talentu nemůže být řeč. Zapojení prakticky celé rodiny (a nejen jí) do natáčení je pak příležitostí vyjádřit prostřednictvím proměny kinematografie celou novou éru, v níž se v základech zatřese mnohé a mnohé odejde navždy.

O výpravě a kostýmech již byla řeč, film má i krásnou kameru a velmi dobré herecké výkony, mezi nimiž stojí za vyzdvižení Hugh Bonneville a Michelle Dockeryová v rolích těch nahoře a Sophie McSheraová a Lesley Nicolová jako těch dole. A jako vždy potěší stále skvělá Maggie Smithová v roli babičky Violet.

Panství Downton
Velká Británie/USA 2022, 125 min. Režie: Simon Curtis, hrají: Maggie Smithová, Hugh Bonneville, Michelle Dockeryová a další

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám