Hlavní obsah

Vinohradské divadlo uvádí premiéru s Jiřinou Jiráskovou

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek večer má v pražském Divadle na Vinohradech premiéru hra argentinského autora Eduarda Rovnera (1942) Vrátila se jednou v noci. Hlavní roli zemřelé matky, která se vrací do života, aby dořešila svůj vztah se synem, hraje v režii Radovana Lipuse Jiřina Jirásková.

Článek

"Ta role je mi nesmírně blízká, protože je mi blízké téma xenofobie, s níž jsem se v životě často setkávala. A ono vynoření se z hrobu mi rovněž není cizí, protože jsem zvyklá žít se svými mrtvými v kontaktu. Rovnerova hra poskytuje navíc ojedinělou příležitost k inteligentnímu humoru," řekla Jirásková.

Vrátila se jednou v noci se hrála ve více než dvaceti zemích světa. Českou premiéru měla před dvěma lety v Národním divadle moravskoslezském, rovněž v režii Radovana Lipuse.

"Velice si vážím ostravské i pražské inscenace, kterou jsem viděl v předpremiéře. Obě pokládám za daleko nejlepší ze všech, které jsem navštívil. A to i přesto, že newyorské uvedení získalo deset cen," řekl Rovner Právu. Kromě Jiráskové hrají v Rovnerově komedii i Václav Vydra, Jana Marková, Svatopluk Skopal, Jaroslav Satoranský, Otakar Brousek a další herci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám