Hlavní obsah

Viewegh pojal Vybíjenou jako melancholickou grotesku

Právo, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všichni tu hru známe. Jeden lapne míč a mrskne s ním po protivníkovi. Ten ho chytí, anebo se také skácí k zemi jako poražený strom. Na stehně naběhne modřina. Ta hra je dětská, krutá a jmenuje se vybíjená. Spisovatel Michal Viewegh po ní pojmenoval svůj nový román, který vyjde 6. května v nákladu 50 000 výtisků. Ve středu z něj četl ukázky.

Foto: Josef Zajíc

Otevření Vysoké pece č. 1 - 20. března 2012

Článek

"Název Vybíjená je metaforický. Jde o hru, ale v románu také dojde na předčasná úmrtí. Někdo z nás je v životě vybit, aniž by dostal druhou šanci, jakou má ve hře kapitán," říká Viewegh.

Hrdinové po čtyřicítce

Tom, Jeff, Eva, Skippy a Hujerová - tak se jmenuje pětice hrdinů knížky, stárnoucích spolužáků z gymnázia. Eva je krásná, Tom nezřízeně pije. A Hujerová, která je z míčové hry, jež dala Vieweghově knize jméno, "vybitá na několik let dopředu," se úspěšně vyrovnává s komplexy ze své ošklivosti.

"Je to pět paralelních příběhů, které se navzájem prolínají a zrcadlí. Jen decentně mezi ně vstupuje sebeironická postava vypravěče," prozrazuje Viewegh, který z knížky četl ve středu v zaplněné kavárně pražského knihkupectví Kanzelsberger na Václavském náměstí. Jak bylo patrné ze tří ukázek, vedle humoru, ironie a skvělých dialogů na povrch knížky prosakuje i hodně smutku a frustrací, které se s lety vkrádají do života.

Je to pochopitelné - hrdinové mají za sebou čtyřicítku a v sobě potřebu otočit se zpátky a sepsat malou životní (mezi)bilanci. "Jde tu o klukovské přátelství, nenaplněné, ale fatální lásky a také stárnutí a plynutí času. Ve vyprávění se hrdinové vrací hodně zpátky. Toulají se po školách a politika je tentokrát jen na okraji dění," vykládá Viewegh.

Nový román popisuje jako melancholickou grotesku. "Josef Kroutvor píše, že dějiny střední Evropy jsou právě melancholická groteska - to se mi líbí. Je to jiný výraz pro tragikomedii," říká spisovatel

Vybíjená za čtyři měsíce

Spisovatel na novince pracoval asi čtyři měsíce. Je to prý luxus, své první knihy psal během prázdnin na vysoké škole. Kultovní Báječná léta pod psa (1992), přijatá narozdíl od jeho některých dalších knížek nejen čtenáři, ale také kritikou, vystřelil například za sedm týdnů. Zatím poslední román Případ nevěrné Kláry vydal loni.

Anketa

Přečtete si novou knihu Michala Viewegha?
Ano
57,5 %
Ne
42,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 167 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám