Hlavní obsah

Viewegh a Tonya Graves brání lidi proti autům

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sérií happeningů a kulturních akcí chce iniciativa Automat bojovat za "zlidštění" hlavního města ČR. Akci, která chce zábavnou formou upozornit na nesnesitelnou dopravní situaci v silně znečištěné Praze, podporuje řada známých umělců.

Článek

K Automatu se připojil spisovatel Michal Viewegh, herečka Petra Špalková, či hudebník Milan Cais a zpěvačka Tonya Graves.

Organizátoři akce připravují především happening na podporu chůze nazvaného Parádní procházka (16. září) či Velké podzimní cyklojízdy (22. září). Konkrétní problémy cyklistické infrastruktury bude Automat demonstrovat na moderované cyklovyjížďce po Praze 7 nazvané "Porodní bolesti pražské cyklodopravy".

S happeningy souvisí i projekce tématických filmů v kině Světozor spojená s vernisáží knihy Krotitelé aut - hrdinové naší doby či cyklovýlet do Kralup nad Vltavou a Roztok s návštěvou lodi Tajemství bratří Formanů.

"Praha je jedním z nejkrásnějších měst světa. Často se po něm procházím s mým malým synkem a je mi líto fantastických budov a soch, které jsou od znečištění způsobeného přemírou aut v ulicích celé černé. Praha má výbornou veřejnou dopravu a nevidím žádný důvod, proč by měla auta jezdit samým srdcem města," říká Tonya Graves.

"Hůře než v Praze jsou na tom chodci a cyklisté snad už jedině v Moskvě," doplnil zpěvačku a herečku spisovatel Michal Viewegh.

Podrobnosti o projektu na www.auto-mat.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám