Hlavní obsah

Venuše Milóská z Louvru má nový háv

Paříž

Venuše Milóská patří mezi největší lákadla pařížského muzea Louvre. Nyní se návštěvníkům předvede v novém hávu. Socha byla zrestaurována, zbavena nečistot a přemístěna do velkého sálu. Restaurátoři při pracích odhalili mnohá tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Socha Venuše Milóské byla přemístěna z původního malého sálu, odkud pochází snímek.

Článek

Socha pochází asi z roku 120 před naším letopočtem. Od roku 1934 měla své místo v jednom menším sále. Teď pro ni byl znovu upraven zvláštní sál o 200 metrech čtverečních, kde byla v letech 1848 až 1934, a správa Louvru zreorganizovala celé výstavní prostory klasického řeckého umění, aby umožnila plynulejší přístup návštěvníků k ní.

Venuše Milóská je spolu s Niké Samothráckou největší hvězdou antických sbírek muzea. Každoročně ji zhlédne kolem šesti miliónů lidí. Niké Samothrácká má být restaurována v příštím roce.

Pod prsem byl ukryt vzkaz

Restaurátorka Anna Martinottová na soše pracovala od loňského listopadu do letošního dubna. Očistila povrch od stop oleje, mýdla a sádry, které na něm zůstaly od pořízení sádrového otisku sochy v 19. století, a od prachu, který se na ně přilepil. Pod Venušiným pravým prsem objevila pod vrstvičkou sádry papírek, na němž stálo, že tato drobná výplň byla provedena v roce 1936.

Foto: Profimedia.cz

Venuše Milóská je spolu s Niké Samothráckou největší hvězdou antických sbírek muzea. Každoročně ji zhlédne kolem šesti miliónů lidí.

Restaurování také umožnilo odhalit některá její tajemství. Socha byla zároveň prozkoumána s pomocí gama paprsků. Přitom se zjistilo, že její horní část - hlava, rameno, záda - je velmi křehká, protože socha byla pravděpodobně dlouho vystavována pod širým nebem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám