Hlavní obsah

Velkorysá dramatizace velkého příběhu: Velký Gatsby jako audiokniha

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není mnoho světových autorů, kteří by dokázali s takovou výmluvností a tak působivě zachytit Ameriku v období „velkého flámu“.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Jedním z nich ale je Francis Scott Fitzgerald. Představuje Ameriku dvacátých let minulého století, která se zhluboka nadechla po konci první světové války, bláznivě žije, opájí se jazzovým věkem, svobodou, konjunkturou a zakázaným alkoholem.

K nejlepším, nejsilnějším a také nejslavnějším dílům z této doby patří nesporně Fitzgeraldova novela Velký Gatsby, která poprvé vyšla v roce 1925. Je to příběh mnohonásobného míjení, velkých snů i hořkého prozření.

Jeho vypravěčem je mladý Nick Carraway, který přichází do New Yorku, aby se tam uchytil jako makléř. Náhoda ho svede dohromady s bohatým mužem Jayem Gatsbym, v jehož domě se pravidelně schází na opulentních večírcích newyorská smetánka.

Stává se jeho přítelem a důvěrníkem. Má mu pomoci získat zpět dívku, kterou Gatsby ztratil odchodem do války. Prozření je ale tragické.

Velký Gatsby nevychází ve zvukové podobě poprvé. Velmi vydařená je kupříkladu audiokniha v podání Filipa Čapky z roku 2013. V tomto případě ovšem režisér Lukáš Hlavica zvolil velkorysou rozhlasovou dramatizaci skvěle dotaženou jak po zvukové, technické a hudební stránce, tak co do výkonu herců.

V hlavních rolích se objevují Ondřej Rychlý, Ondřej Brousek, Magdaléna Borová, Veronika Lazorčáková a další. Rozhlasová premiéra proběhla o loňských Vánocích a teď se tedy dílo dostává k dalším posluchačům prostřednictvím dvojCD a pochopitelně i elektronicky.

Jakkoli stojí za to se k Velkému Gatsbymu stále vracet jako k výjimečné knize, v případě této velmi vydařené dramatizace přibývá ještě další důvod navíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám