Hlavní obsah

Večírek rozpadlých buřičských dvojic rozezvučí v pátek Archu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Divadle Archa v pátek vystoupí písničkáři Jan Burian s Jiřím Dědečkem a Jan Vodňanský s Petrem Skoumalem. Na Večírku rozpadlých dvojic si připomenou sérii stejnojmenných vystoupení, kterou absolvovali na sklonku 80. let minulého století v legendárním Junior Klubu na Chmelnici.

Článek

Ojedinělý reunion slibuje nejen příležitost vrátit se o dvacet let nazpět do předrevolučního období, ale i exkurzi do nejnovější sólové tvorby účinkujících písničkářů. Vystoupení čtveřice Burian, Dědeček, Vodňanský, Skoumal připomene mimořádnou, předlistopadovou kulturní událost roku 1989.

Jedním z důležitých míst tehdejšího disidentského, společenského a kulturního dění byl klub Junior Chmelnice na Žižkově. Ve výjimečném pořadu s názvem Večírek rozpadlých dvojic se zde znovu sešla zaniklá, mnoho let před tím však společně působící nonkonformní seskupení. Jan Burian, Jiří Dědeček (1972-1985), Jan Vodňanský a Petr Skoumal (1966-1981) tehdy kolektivně vytvořili komponovaný pořad, v němž mísili recitaci, dialogy a písně plné ironických jinotajů a sdělení odrážejících ducha doby.

Kromě ukázek z někdejšího společného repertoáru písničkáři také představí svou současnou tvorbu. Burian s Dědečkem spolu hráli v letech 1972 až 1985, Vodňanský se Skoumalem od roku 1966 do roku 1981. Večírek rozpadlých dvojic krátce před Sametovou revolucí nabídl komponovaný pořad, jehož protagonisté mísili recitaci, dialogy a písně plné jinotajů a sdělení odrážejících atmosféru doby.

Trestný čin pobuřování a podvracení republiky

Podle teatrologa a kritika Vladimíra Justa program večerů naplňoval nejen "vždy až po okraj skutkovou podstatu trestného činu pobuřování a podvracení republiky", ale i možnosti žánru jevištního písničkářství.

Písničky a dialogy obou někdejších písničkářských dvojic nahrané na jejich večírcích vyšly počátkem 90. let na dvojalbu. Současní posluchači si mohou vyzkoušet, zda písničky mají co říci i jim z reedice, kterou i s bonusovými materiály loni vydal Supraphon.

Vstupné do Divadla Archa je 250 korun. Klubová sleva je 30 procent. Více informací na www.archatheatre.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám