Hlavní obsah

Václav Neckář slavil osmdesátiny na pódiu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva může své profesi celým srdcem oddaný zpěvák vymyslet lepší oslavu životního jubilea než na pódiu a před diváky. Zvláště jde-li o věk, jenž vyžaduje respekt. Václavu Neckářovi bude v pondělí 23. října osmdesát let a v neděli je slavil. V pražském Divadle Hybernia se konaly dva jeho koncerty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Neckář v pražském Divadle Hybernia při koncertu ke svým osmdesátinám

Článek

Oba byly vyprodané a na oba mu přišli zpěvem popřát hosté, které si vybral. „Pozvali jsme ty, kteří měli čas přijít,“ vysvětlil.

Celý večer byl nicméně jeho. Ze svého repertoáru vybral slavné písně, jež s chutí zpíval za doprovodu těch, kteří kolem něho na pódiu v posledních letech nikdy nechybí, tedy bratra Jana, skupiny Bacily a čtecího zařízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Neckář zpíval s obrovskou chutí

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Neckář s Michalem Malátným

„Když se po mrtvici, kterou jsem prodělal roku 2002, můj stav zlepšoval, přišel Zdeněk Rytíř s tím, že řešením pro koncerty by měla být čtečka, kterou budu mít před sebou. Dodal, že ji používá spousta zpěváků, kteří už zapomínají texty. I díky ní jsem se mohl vrátit,“ vysvětlil Neckář.

Když byli na scéně hosté, usadil se před ně do křesla a sledoval jejich výkony. Pozval Jindru Poláka ze skupiny Jelen, Michala Malátného z kapely Chinaski, pěvecký sbor Fčeličky ze Strážnice, 4 tenory či Jaromíra Nohavicu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Neckář si pozval i Jaromíra Nohavicu

„Celý život mě provázíš,“ řekl mu Nohavica. „První kytaru jsem dostal, když mi bylo dvanáct. Vzal jsem ji na dvoře do ruky a učil se hrát písničku Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. A včera, když jsem jel z Ostravy na koncert, jsem si na cestu koupil tvé čtyřalbum a celé si je přehrál.“

Dorazila i trojice Golden Kids. Tu originální tvořili v letech 1968–1970 Neckář, Marta Kubišová a Helena Vondráčková, tu gratulující herci z muzikálu Marta. A pokud jde o Kubišovou, ta se se svým kamarádem při prvním koncertu spojila telefonicky a na druhý slíbila dorazit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představena byla i bankovka k Neckářovým osmdesátinám

„Vašku, zdraví tě pan profesor Neužil. Nemůže přijít, protože letí operovat do Ameriky. Moc ti ale gratuluje. A my si někdy půjdeme do nemocnice Na Homolku odpočinout…“ řekla do telefonu.

V závěru byla pokřtěna Neckářová autobiografie Všechny moje války, čtyřalbum Osmdesát s novou písničkou Snílek, speciální edice vína i bankovka k jeho osmdesátinám, která bude oficiálně představena v pondělí.

Za všechny písničky, filmové role, laskavost i upřímnost, které k Neckářovu životu patří, mu publikum tleskalo ve stoje. A on mu za to děkoval dojatě a s úctou.

Reklama

Výběr článků

Načítám