Hlavní obsah

V sobotu projde Prahou průvod Prague Pride. Vyvrcholí utajovaným koncertem zpěvačky LP na Letné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Překvapením letošního festivalu Prague Pride je příjezd americké zpěvačky LP, která se identifikuje jako genderově neutrální a používá zájmeno they, i když připouští i ženský rod. LP v Praze aktuálně natáčí videoklip k písni Dayglow, který plánuje točit právě i během duhového průvodu. Po něm také vystoupí na pódiu v rámci programu v Pride Parku.

Foto: Prague Pride

Zpěvačka LP na Střeleckém ostrově

Článek

LP v Praze natáčela již letos v květnu klip k písničce One Like You a naši metropoli si zamilovala. Proto si její prostředí vybrala i pro klip k další písni z nového alba Love Lines nazvané Dayglow.

Zpěvačku prý potěšilo, že v době jejího pobytu bude probíhat festival Prague Pride, a rozhodla se točit přímo v prostředí Pride Village na Střeleckém ostrově a v Pride Parku na Letné.

Foto: Prague Pride

Zpěvačka LP v Pride Parku na Střeleckém ostrově

Zpěvačka naposledy v Praze vystoupila v září loňského roku. A protože údajně pražské publikum miluje, rozhodla se vystoupit i na právě probíhajícím Prague Pride festivalu.

V Praze začíná třináctý ročník festivalu Prague Pride. Letošním tématem jsou tradice

Kultura

LP zazpívá v sobotu 12. srpna na Rainbow Stage v Pride Parku. Na pódium přijde v 18:45 hodin a zahraje několik skladeb, dvakrát zazní píseň k natáčenému klipu.

„Ohromně nás překvapilo, když se nám ozvala produkce LP, že by právě na Prague Pridu chtěla natočit svůj klip. Je to pro nás velká čest, souzníme s postoji LP ke queer a ženským právům a máme radost, že můžeme účastnictvu Prague Pridu zprostředkovat takový zážitek,“ řekla ředitelka festivalu Kamila Fröhlichová.

Duhový průvod

Duhový průvod vyjde z Václavského náměstí v sobotu 12.srpna ve 12:30. Trasa povede přes ulice Na Příkopě, Celetná, Staroměstské náměstí a dále Pařížskou ulicí na Čechův most a nahoru na Letnou.

„Během řazení bude na stagi na Václaváku hrát DJ Jan Witek, takže skvělá atmosféra bude od začátku. Honza se zároveň ujme role moderátora a poví vám všechny důležité informace k samotnému průvodu,“ upřesnila program tisková mluvčí Prague Pride Eliška Černá.

Řazení bude probíhat ve spodní části náměstí a vzhledem k trase průvodu by ani neměl být významně omezen provoz v centrální částFi města.

Foto: Prague Pride

Mapka průvodu Prague Pride 2023

„U našich stánků si také budete moci vyrobit svůj last minute transparent do průvodu, podepsat petici za manželství pro všechny nebo se nechat nalíčit v make-up stánku. Pokud se budete chtít vyzdobit duhou, můžete to dohnat nákupem v jednom ze stánků Queer shopu – v nabídce budou LGBT+ vlajky, vějíře a další,“ dodala Černá.

Zábavu plánují pořadatelé festivalu dopřát účastníkům také během samotného průvodu.

„Nad hlavami se vám jak anděl strážný bude vznášet několik SKY STAGÍ s hudbou a z balkonu vám rozproudí krev v žilách a způsobem jí vlastním představí složení průvodu její veličenstvo Cuntessa Garbáge,“ upřesnila mluvčí festivalu.

„V loňském roce se mistr tesař trochu utnul a hudba nebyla dostatečně slyšet. Protože se ale dál snažíme vyhovět kulisám města, bezpečnostním opatřením i nárokům doby, která auta z center měst spíš odstraňuje, než by je přivážela, i letos pokračujeme v zakládání nové tradice. V průvodu na vás tak čeká celkem 7 stagí, které zajistí jeho ozvučení,“ doplnila.

Foto: Prague Pride

Průvod tradičně startuje ve spodní části Václavského náměstí

Poslední kousek průvodu, od Čechova mostu na Letnou, budou muset účastníci zdolat schody. Pro ty, kteří mají sníženou schopnost pohybu, bude připraven pod schody autobus, jenž zájemce vyveze u tramvajového obratiště Špejchar, odkud se dostanou do Pride Parku.

Duhového průvodu se plánují zúčastnit také někteří politici. Svou účast potvrdili mimo jiné ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), zástupci Pirátů: předseda Ivan Bartoš, ministr zahraničí Jan Lipavský, náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib a vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.

Anketa

Chystáte se vyrazit na duhový průvod Prahou?
Ano, poprvé
3,9 %
Ano, již po několikáté
5 %
Ne, na festival se nechystám
91,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3725 čtenářů.

FOTO: 60 tisíc lidí zaplavilo Prahu v duhovém průvodu

Domácí

Prahou po tříleté pauze prošel karnevalový průvod Prague Pride

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám