Hlavní obsah

Prahou po tříleté pauze prošel karnevalový průvod Prague Pride

Praha
Aktualizováno

Z centra Prahy se krátce po 13:00 vydaly na Letnou tisíce lidí. Po tříleté pauze způsobené koronavirovými opatřeními odstartoval průvod hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí Prague Pride. Pořadatelé nahlásili pražskému magistrátu 20 tisíc účastníků, policie odhaduje, že v průvodu bylo na 50 tisíc lidí.

Záznam: Prahou prochází průvod Prague Pride 2022Video: ČTK

 
Článek

Původní odhad 30 tisíc účastníků zvýšila policie poté, co se cestou k průvodu přidávaly další skupiny lidí. Akce se zatím podle policie obešla bez jakýchkoliv komplikací a incidentů. „Nezaznamenali jsme žádné narušení veřejného pořádku či jiné problémy,” uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Podle zpravodajky ČTK pak na místě vládla celou dobu v průvodu poklidná atmosféra a jeho účastníci se nesetkali s výraznějšími protesty proti akci.

„Důležité je říct, že festivalový průvod je tady opravdu pro všechny. Není pouze pro lidi z LGBT+ minority. V průvodu Prague Pride potkáváme rodiny s dětmi, starší lidi, mladší lidi, lidi se psy – je to široká škála lidí, kteří do průvodu chodí. A my jsme za to rádi. Průvod je něco, co lidi spojuje,“ řekl ředitel festivalu Tom Bílý.

Foto: ČTK

Prahou prochází karnevalový průvod Prague Pride.

Podle organizátorů mají své sekce v průvodu nejen neziskové organizace, ale i velké firmy, svaz průmyslu a dopravy, americké, německé či argentinské velvyslanectví i Piráti, hnutí STAN a Zelení.

Přes ulici Na Příkopě se průvod dostal k náměstí Republiky, odtud pak Celetnou na Staroměstské náměstí. Pokračoval přes Pařížskou k Vltavě a přes Čechův most a po schodech na Letnou, kam první účastníci průvodu dorazili kolem 14:15.

Foto: ČTK

Účastníci Prague Pride rozvinuli obří duhovou vlajku.

Hudební program na šesti pódiích

Návštěvníky se zhoršenou pohyblivostí, s kočárky či s malými dětmi dopraví od mostu nahoru autobus. V sadech následuje do 22:00 hudební program na šesti pódiích.

Foto: ČTK

Festivalový průvod je pro všechny, nejen pro lidi z LGBT+ minority, upozorňují organizátoři.

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byl festival obscénní a nevkusně vnucoval ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Duhový průvod na festivalu hrdosti LGBT+ komunity Prague Pride, 13. srpna 2022, Praha.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám