Hlavní obsah

V Rudolfinu vystoupí houslistka Mila Georgieva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mladá bulharská houslistka "zázračné dítě" Mila Georgieva je ve své zemi zářící houslovou hvězdou a pražské publikum bude mít mimořádnou možnost uslyšet ji ve středu večer v Praze jako sólistku na koncertu 14. ročníku festivalu Pražský podzim. Vystoupí v Rudolfinu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu řízeným Němcem Maxem Pommerem.

Foto: Dana Ehlová

"Vodní" verze Mamma Mia! na Křižíkově fontáně uvádí známé hity v originálním podání.

Článek

Mila Georgieva začala hrát na housle ve čtyřech letech, brzy získala vítězství v mezinárodních soutěžích a pověst zázračného dítěte z hudební rodiny. Jako desetiletá vystoupila v televizních pořadech v Itálii, Francii a Švýcarsku. "Hrozně jsem toužila začít koncertovat profesionálně. Má starší sestra už studovala hru na housle a já stála vedle ní a s dvěma tužkami v rukách jsem předstírala, že hraji jako ona.

Brzy poté mně rodiče koupili mé vlastní housle a já se na ně začala učit," vzpomíná na své začátky. Naštěstí se prý rodiče snažili, aby jí zachovali opravdové dětství a učitelé na ni nekladli nesplnitelné nároky, takže dnes nemá pocit, že by ji housle o něco připravily. "Navíc jsem si ve škole zvolila nepovinné předměty chemii a biologii, protože mě fascinovala medicína," dodává.

Dosud už koncertovala s předními světovými orchestry, jako je Gewandhaus orchestr v Lipsku řízený Kurtem Masurem, Bamberští symfonikové nebo rozhlasová tělesa v Belgii a Holandsku. V poslední době se vrátila k lipskému Gewandhausu a dirigentu Herbertu Blomstedtovi a absolvovala turné po USA se salzburským Mozarteem

Reklama

Související články

Ginsbergová zazpívá v Rudolfinu

Americká sopranistka Frances Ginsbergová bude jednou z prvních světových operních hvězd, které vystoupí na festivalu Pražský podzim, jenž začal v neděli....

Výběr článků

Načítám