Hlavní obsah

V říši průhledných nymf malíře Martina Krajce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charakterizovat malíře Martina Krajce coby expresionistu je jistě správné, ale nesmíme zapomínat i na další vlivy, které ho bezpochyby výrazně ovlivnily. Jde především o abstrakci, popart, streetart, ale i monumentální barokní malířství. Autor totiž prodělal stáž ve španělském Madridu, kde ho tito mistři, mimo jiné Diego Velázquez či Francisco Goya, velmi zaujali.

Foto: Jan Šída, Právo

Obrazy Martina Krajce jsou plné barev i latentních symbolů (Exciting Voyage)

Článek

A nesmíme zapomenout ani na Michala Rittesteina, v jehož ateliéru studoval. Díky němu se možná přiklonil k tak výrazné, někdy až předimenzované barevnosti svých obrazů.

Jeho poslední práce si je možné do 29. srpna prohlédnout v pražské DSC Gallery. Výstavu autor nazval Nymphae Perspicue, tedy Průhledná nymfa. Dalším inspiračním zdrojem malíře jsou totiž ženy, respektive jejich svůdná a neuchopitelná krása, tak jak ji popsal spisovatel Nabokov ve svém proslulém románu Lolita. Kurátor výstavy Karel Srp na tento vliv upozornil.

Určitou symbolickou branou do Krajcova království může být velkoformátový akryl Flash II (2021–2023). Základním motivem je zobrazení obyčejného bytového interiéru se stolkem, křesílkem, noční lampou i obrazem na stěně. Ale v centru této poněkud banální idyly vybuchuje bomba. Jako kdyby na plátno někdo hodil plechovku bílé barvy a ta se rozstříkla do všech stran jako granát. A nad tím vším se vznáší hlava hrdé dámy, která shlíží na pozemský svět jako indiánský bůh Manitou.

Podobný motiv najdeme třeba na díle Exciting Voyage (2023), kde však levitující ženskou hlavu se smyslně pootevřenými rty už doplňují ryze komerční předměty, jako je jachta či luxusní interiér vily. Baletka protahující tělo v levém dolním rohu symbolizuje ladnost, ale také krev, pot a neskutečnou dřinu.

Téma erotického napětí, které je dalším poznávacím znakem malířovy tvorby najdeme na plátně Heaven (2023). Mezi dvě ženy (jedna je nahá, druhá v gymnastickém úboru) se řítí rozzuřený býk. Fresky nad ním evokují chrám. Takový, jaký byl v městě Knóssos a byl dějem legendy o Minotaurovi.

Čisté abstrakce se autor dotkl u dvojice děl Lotus Flower II a Iv (2023). Květy rostlin jsou pouze tušené, ztrácejí se v barevných skvrnách, divoce rozprostřených po celé ploše. Vypadá to, jako kdyby někdo skutečnou květinu polil všemožnými barvami z plechovek, které našel v ateliéru.

Říše, kterou vytvořil na plátnech Martin Krajc, je plná barev z exotické zahrady, ale také plná svůdných žen, plujících lodí i zvířat. Je plná symbolů, které je třeba rozklíčovat a teprve pak můžeme jít dál. Co však najdeme na konci tohoto bludiště je velkou záhadou.

Může se vám hodit na Firmy.cz: DSC Gallery

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám