Hlavní obsah

Malířka Jana Šárová: Čertovo kvítí roste v bláznivých zahradách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slučování výtvarných stylů, tedy fúze, je nejlepší charakteristika toho, co malířka Jana Šárová dělá. Její výstava Fusion, která trvá v pražské galerii Václava Špály do 27. srpna, ukazuje ve třech patrech celou životní i estetickou cestu autorky.

Foto: Jan Šída , Právo

Malířka Jana Šárová hodně čerpá také z japonské kaligrafické malby (Ladie’s Party).

Článek

Kurátor Radek Wohlmuth na vernisáži vysvětlil, že každé patro interiéru představuje určitou autorčinu etapu. Podzemní podlaží tu nejstarší, zatímco nejvyšší aktuální tvorbu.

Zároveň v doprovodném textu zdůraznil, že iniciačním dílem, které nejlépe definuje tvorbu Jany Šárové, je ten s názvem Crazy Garden z roku 2018. Hlavním tématem obrazu je divoká zahrada, která je plná barevného čertovského býlí i krásných květin. Možná jsou to jedovaté rostliny, nebo dokonce masožravé, ale každopádně v sobě mají opojnou krásu k zbláznění. Vyceněné zuby šelem propletených mezi rostlinami dokazují, že tato rajská zahrada má i své predátory.

Ovšem kořeny autorčiny jsou, jak bylo uvedeno, v suterénu. Širokoformátový obraz Cabaret Suavité (2013) vytvořený tuší na papíře pracuje jen s kontrastem černé a bílé. Propletené linie evokují tetováž maorských bojovníků, možná i streetartové syrové malby na zdech. Tato zahrada, na rozdíl od předešlé, je temná, zlověstná a nepřehledná.

Ve figurativní tvorbě čerpá tvůrkyně hodně z asijského tušového umění, případně z indických chrámových maleb.

Ladie’s Party z cyklu Japonské variace (2020) využívá také zahradní scenérie. Ale tentokrát v jejím klidu meditují tři dámy. Jedna z nich má odhalená ňadra (druhá je nastavuje zrcadlu), která symbolizují mateřství i plodnost. Dva samurajové, stojící v rohu, hrají roli strážců do zahrady božských pokušení.

Rok tygra z cyklu Zrození (2022) zpracovává téma východních nauk. Podle čínského kalendáře je tygr králem zvířat a jeho rok (2022) je považován za rok nových začátků.

Všechny tyto barvy malířka na obraze využila. Šedou je vyobrazeno sedm kočkovitých šelem strážících v kruhu centrální rostlinu, ze které bují veškerý život. Oranžové jsou plameny, které z ní šlehají, i roucho sedícího mnicha. Modrou barvu má zase blankytné prosvítající nebe. Vše je propojeno šlahouny rostlin, které celý mikrokosmos drží pohromadě.

Svět Jany Šárové je pestrobarevný kaleidoskop impresí a zážitků. Veškeré jeho vrstvy se na sebe vrší jako slupky cibule a navzájem se ovlivňují, podporují i  negují.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie Václava Špály

Reklama

Související témata:
Jana Šárová

Výběr článků

Načítám