Hlavní obsah

V pražském Mánesu budou umělci vzpomínat na Hirošimu

Fejetonista a písničkář Jiří Dědeček, básník Lubomír Brožek či zpěvačka Jana Koubková se setkají v předvečer čtyřiašedesátého výročí atomových útoků na japonské město Hirošima.

Článek

Jejich vystoupení v pražském Mánesu ve středu 5. srpna od sedmi večer nabídne veřejnosti uměleckou a osobní reflexi tragického konce druhé světové války. Komponovaný program Zítra Hirošima nezahyne! organizuje Humanistické hnutí v rámci Světového pochodu za mír a nenásilí.

„Považujeme za důležité, aby se o událostech pětačtyřicátého roku mluvilo bez ohledu na politickou příslušnost a přesvědčení. Mozaika osobností české umělecké scény veřejnosti připomene, že Hirošima není jen atomový hřib na pozadí dějin 20. století, ale také událost, která poznamenala naprosto všechny sféry lidské činnosti, včetně umění, filozofie nebo etiky,“ uvedla organizátorka akce Ivona Novomestská.

„Při této příležitosti také budeme mít příležitost předat veřejnosti vzkaz japonského starosty města Hirošima, pana Tadatošiho Akiby, který naše aktivity podpořil,“ dodala.

K vidění budou i fotografie zasažené Hirošimy

Akce získala záštitu Obce spisovatelů, jejíž představitelé se podíleli na dramaturgii programu. Kromě již zmíněných umělců během večera vystoupí také slampoetrista Bohdan Bláhovec. K organizaci přispělo také česko-japonské centrum.

„Vizuální doprovod bude kromě fotografií zasažené Hirošimy tvořit také slavný Genbaku Dome. Je to jediná stavba v blízkosti epicentra, která zůstala po výbuchu stát, jejím autorem je český architekt Jan Letzel,“ doplnila Novomestská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám