Hlavní obsah

V Praze se představí kapela basisty Butthole Surfers Honky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Milovníky těžkotonážního motorkářského rocku páchnoucího olejem a kůží potěší ve středu koncert populárního tria Peter Pan Speedrock ve strahovském klubu 007. Ještě větší událostí je ale vystoupení jejich předkapely, texaské trio Honky vede Jeff D Pinkus, známý z Butthole Surfers.

Foto: Honky.net

Honky s Jeffem Pinkusem (uprostřed)

Článek

Butthole Surfers byli legendou amerického undergroundu osmdesátých let. Spojovali agresivitu hard coru s těžkotonážními valivými rytmy, jaké proslavili Swans a Killdozer, libovali si v psychedelických zvucích a s chutí vlastní The Residents a Devo destruovali rockovou klasiku, přičemž zpěv kolikrát nahrazovaly jen skřeky, funění a vzdechy.

Pinkus hrál v Butthole Surfers od poloviny osmdesátých let, kdy nahradil slovutného experimentátora a producenta Kramera, až do roku 1994. Ve skupině opět působí po jejím obnovení v roce 2008. Hrál na kultovních albech Rembrandt Pussyhorse, Locust Abortion Technician i na slavné zeppelinovské aluzivní persifláži Hairway To Steven stejně jako na Piought s děsivou verzí Donovanova Hurdy Gurdy Man. Nahrál s kapelou i její první album pro velkou firmu Capitol Independent Worm Salon.

Po odchodu z Butthole Surfers Pinkus vedl deset let soubor Daddy Longhead, než se vrhl na další projekty Skinny Leonard a Areola. Doprovázel také psychedelického kytaristu Helia Creeda z Chrome na jeho albu Deep Blue Love Vacuum z roku 2006. Butthole Surfers považovali Creeda za svůj vzor a on hrál na jejich Independent Worn Saloonu.

Od roku 2008 hraje Pinkus v triu Honky těžkotonážní boogie, připomínající trochu ZZ Top, kteří by vyměnili své nadupané bouráky za mohutné trucky. Pinkus si nadále libuje ve valivém pojetí skladeb a dovádí své superboogie do extrému, kdy se stává parodií sebe sama. Pinkus má na své trio dost času, protože obnovení Butthole Surfers vystupují jen sporadicky. Proto mohl hostovat i se spřízněnými, taktéž valivými Melvins.

Reklama

Výběr článků

Načítám