Hlavní obsah

V Poděbradech na zámku zněla živě hudba z bondovky Skyfall

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože klíčová položka pátečního programu sedmého ročníku Mezinárodního festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady musela být přeložena na příští rok, vrchol celé přehlídky, projekce bondovky Skyfall s živým doprovodem orchestru, dopadl skvěle. Bylo vyprodáno a vyšlo počasí.

Foto: Tereza Slowiková

Filharmonii Hradec Králové řídil Ernst van Tiel.

Článek

Právě o počasí by se v souvislosti s touto přehlídkou dala napsat celá řada příběhů. Tradičně totiž akci nepřeje. Déšť jí nadělal potíže v minulosti a zaúřadoval i letos.

Písničkový soundtrack Lotrando a Zubejda, jehož autory jsou Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, byl v sobotu v podvečer v plném proudu, když přišel silný a vytrvalý liják. Kvůli němu musel být program přerušen a nebyl dokončen.

Večer pak měli na hlavním pódiu vystoupit Vojtěch Dyk, Jan Maxián a Jakub Prachař. Pod názvem Tros Discotequos měli odehrát písně z filmů i na přání.

Zpěváku Dykovi ale onemocněly hlasivky a do Poděbrad nemohl přijet ani jako člen zmíněné kapely, ani v sobotu na besedu k novému filmu Il Boemo, v němž hraje hlavní roli. Pořadatelé Soundtracku koncert Tros Discotequos přesunuli na příští rok a v programu je v pátek nahradili hudebníkem a raperem, který si říká En.dru.

Foto: Tereza Slowiková, Bez zdroje

Atmosféra při promítání filmu Skyfall byla osobitá.

Sobotní programový vrchol nicméně vyšel skvěle. I když ten den déšť také festival skrápěl, po dvacáté hodině začala na nádvoří zámku projekce filmu Skyfall (2012) režiséra Sama Mendese s živým hudebním doprovodem. Ujala se ho Filharmonie Hradec Králové, kterou vedl nizozemský dirigent Ernst van Tiel. Na Soundtracku vystoupil podruhé, před třemi lety tam se stejným orchestrem provedl naživo hudbu k filmu Miloše Formana Amadeus.

I tentokrát se pod jeho vedením ujali hudebníci své role s pokorou a úctou k populárnímu filmovému dílu, přitom s odhodláním neubrat z původní hudební atmosféry snímku vůbec nic. Hráli takříkajíc pro film a splynuli s ním tak dokonale, že pro diváka bylo záhy naprosto přirozené jejich přítomnost na místě nevnímat a nechat se unášet příběhem na plátně.

Bondovský Aston Martin Seana Conneryho se v dražbě prodal za závratnou sumu

AutoMoto

V doprovodném programu v sobotu na Soundtracku vystoupili mimo jiné písničkář Pokáč nebo rocková kapela Th!s, souběžně s koncertem k filmu Skyfall se na jiném místě promítal český hudební film Muzzikanti. Návštěvnost akce, na které byla většina programu zdarma, byla vysoká, v centru Poděbrad ji navštívily tisíce lidí.

Nedělní program by měl vyvrcholit koncertem Nejen filmový svět Kryštofa Marka: Night is Waiting. Své melodie z filmů i divadelních představení v něm zahraje držitel Českého lva Kryštof Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám