Hlavní obsah

V pátek začne v Černošicích festival Kytara napříč žánry

Právo, kultura

Přehlídka Kytara napříč žánry se letos koná poosmnácté. Začne v pátek 9. října, kdy v černošickém Klubu Kino vystoupí zakladatel festivalu a kytarista Stanislav Barek s multiinstrumentalistou Radimem Zenklem.

Foto: ČTK

Stanislav Barek je zakladatelem festivalu. V pátek zahraje na jeho letošním prvním koncertu.

Článek

Akce bude probíhat až do 24. listopadu a nabídne mnohé pozoruhodné koncerty. Plnoletost bude oslavovat mimo jiné ve společnosti nástroje Chapman Stick, který je charakteristický souhrou melodických i basových strun. 11. října na něj v pražské koncertní síni Atrium zahraje americký virtuos a učitel Steve Adelson. Během večera vystoupí také vítěz několika kytarových soutěží, český kytarista Antonína Pevala.

Adelson bude hostem festivalu i 12. října, kdy vystoupí v Městské knihovně v Praze, kde se představí i český hráč na Chapman Stick Radim Duda, mandolinista Radim Zenkl či kytarista Norbi Kovács. 13. října zavítá Adelson do Dolní Poustevny a 15. října do Tábora.

Trio Balkan Strings představí živelné srbské a balkánské melodie posluchačům 19. října v žižkovské Koncertní síni Atrium. Dalším zahraničním umělcem je britsko-americký kytarista Laurence Juber. Bývalý člen kapely Wings Paula McCartneyho se od 10. do 13. listopadu představí v pražském Paláci Akropolis, Varnsdorfu, Pardubicích a Chýni.

Na závěrečném koncertu podzimní části festivalu vystoupí 24. listopadu v pražském Atriu v netradiční roli Jan Homola z kapely Wohnout, kytarista a folkař Tomáš Berka a Stanislav Barek. Ten, stejně jako kmenová hvězda Kytary napříč žánry, Australan Tommy Emmanuel, slaví letos 60. narozeniny. A právě Emmanuel se ke svým českým spoluhráčům a britskému kolegovi Dylanu Fowlerovi připojí až o několik měsíců později, 13. března 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám