Hlavní obsah

V Pardubicích se baví v salónu Bláznivé nůžky

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevím, jak dlouho udrží ve městě perníku a velkého Taxisu Bláznivé nůžky Paula Pörtnera. V Bostonu už se hrají pětadvacet let. Staly se nejdéle hranou nemuzikálovou hrou v Americe. To praví Guinessova kniha rekordů.

Článek

Kdepak by Němce napadlo tolik bláznivin! On napsal psychologickou detektivku. Režisér Bruce Jordan měl ale geniální nápad: Zapojit do řešení vraždy světové pianistky dožívající v bytě nad kadeřnickým salonem diváky.

Hlásá Rádio Perník

Dlouhověkost předpovídám Bláznivým nůžkám ve Východočeském divadle. Nejeno proto, že je na české jeviště přivedl "pan muzikál" Petr Novotný. S dramaturgyní Janou Uherovou a překladateli Helenou a Martinem Fahrnerovými přenesli děj do města na Labi. Tomu heci v improvizacích podřizuji také všechny Jordanem takřka "předepsané" lokální narážky.

A tak krásně přihřátý majitel salónu, kadeřník Tony (Ladislav Špiner), živí dvě kočičky - Vašíka a Livii, vraždu pianistky oznamuje rádio Perník, a kdosi žvaní jak Paroubek: Tolik toho chce říct a nikdo ho neposlouchá. Pravda, v Pardubicích vládne primátor z ODS. Nepochybuji ale, že v Brně bude replika patřit - třeba chlapovi s gulama...

Vraha najdou diváci

Bláznivé nůžky jsou - už podle názvu - komedií bláznivou. Crazy, jak říkají vzdělanci. Tak strhující, že opravdu aktivně, bez bázně a hany zasahuje do vyřešení případu publikum. A to jsem viděl generálku, s diváky z univerzit třetího věku. Jasně určili, že vrahem je starožitník Lorenc (Josef Vrána). Nic jsem neprozradil, protože o den dřív publikum školou povinné hodilo zločin na kadeřnici Barbaru (Petra Janečková). A nepochybuji, že na některé repríze bude vraždit prozměnu Špiner. Jenom vážená dáma Šubrtová (Dagmar Novotná) je z obliga, to poznali i detektivové (Alexandr Postler a Petr Dohnal), a bez pomoci diváků.

Znamenitý kousek mají v Pardubicích. Špiner, herecká posila z Olomouce (hokejisté by si měli vzít příklad), je boží. Skoro si myslím, že snaha jiných divadel vytřít na únorovém soutěžním Festivalu smíchu domácím zrak bude tentokrát marná. Bláznivé nůžky humorem srší.

Východočeské divadlo Pardubice - Paul Pörtner: Bláznivé nůžky. Přeložili Helena a Martin Fahrnerovi. Režie Petr Novotný, dramaturgie Jana Uherová, scéna Ivo Žídek, kostýmy Roman Šolc. Česká premiéra 13. října 2007. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám