Hlavní obsah

V padesáti zemřela baletka Eva Horáková

Praha

Ve věku 50 let zemřela v pondělí dlouholetá sólistka baletu Laterny magiky a vedoucí baletu Opery Národního divadla Eva Horáková. Ve středu o tom informovala mluvčí Laterny magiky Lucie Kocourková.

Foto: magika Laterna, ČTK

Ve věku 50 let zemřela 3. srpna 2020 dlouholetá sólistka baletu Laterny magiky a vedoucí baletu Opery Národního divadla Eva Horáková (na snímku z 19. srpna 2008).

Článek

Za rok 2002 získala Eva Horáková se svým tanečním partnerem Pavlem Knollem nominaci na Cenu Thálie za výkon v představení Graffiti, o tři roky později obdržela cenu pro nejlepšího baletního umělce v Česku Philip Morris Ballet Flower Award.

Horáková se narodila v Bratislavě, kde v roce 1988 absolvovala Taneční Konzervatoř Evy Jaczové. Čtyři roky byla členkou Slovenského národního divadla a od roku 1992 přešla do pražské Laterny magiky. Jako sólistka pak tančila Paminu ve Hře o Kouzelné flétně, Ariadnu v Minotaurovi, Penelopé a Nausikaé v Odysseovi či Angeliku v Casanovovi režiséra Juraje Jakubiska.

V letech 2005 až 2009 vedla Horáková soubor Laterny magiky. Po připojení Laterny magiky k Národnímu divadlu tančila dál v Legendách magické Prahy Jiřího Srnce. Hostovala v Pražském komorním baletu a Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Spolupracovala také se souborem La Compagnie Commun Instant francouzského choreografa Jeana-Pierra Aviotta. Za jeho několikaletého působení v Laterně magice byla jeho repetitorkou a asistentkou.

V roce 2012 se Horáková stala vedoucí baletního souboru Opery Národního divadla. Dál tančila menší role v choreografiích v operách. Tanečního světa se nevzdala ani ve čtyřiceti letech po narození syna. Letos v červenci oslavila padesátiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám