Hlavní obsah

V oratoriu Mistr Jan Hus bude zpívat Csáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden uplyne 590 let od upálení Jana Husa, významného reformátora a kazatele. K tomuto výročí bylo připraveno scénické oratorium Mistr Jan Hus, které má premiéru 29. června. V Hlavních rolích vystoupí Marián Vojtko jako Jan Hus. Jeho dobrou vílu královnu Žofii ztvární Ilona Csáková.

Článek

Oratorium vznikalo téměř dva roky a textařsky i hudebně je dílem Richarda Pachmana, který ve svém vyjádření uvedl: "Na textech k oratoriu jsem začal pracovat v roce 2003 na základě studia kázání a především osobní korespondence Jana Husa z Kostnice. V oratoriu zazní dvě duchovní skladby ze 14. století, ke kterým psal texty sám Hus. I mé autorské skladby vychází ze středověké hudby, zazní zde sborové chorály, ale i současné rockové balady."

Inscenaci jako takovou měla na starosti režisérka Irena Žantovská, která na její přípravě pracuje již celý rok: "Nejde o ucelené dramatické dílo, ale o scénickou koláž, představující důležité epizody z Husova života." Podle ní ale jsou složeny tak, aby utvářely celek. " Na podkladu původní i inspirované hudby by měly navodit pocit autentičnosti příběhu," dodala režisérka

Premiéra se uskuteční 29. června od 21:00 ve Valdštejnské zahradě a 5. července na Staroměstském náměstí. (Termíny repríz najdete zde.)

Zároveň vychází i stejnojmenné CD, které mimo jiné obsahuje i úpravy dvou duchovních skladeb ze 14. století s Husovým textem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám