Hlavní obsah

V Opavě odvolali ředitele Slezského divadla. Město řeší údajné milionové ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada města Opavy odvolala z funkce ředitele Slezského divadla, které je příspěvkovou organizací města. Důvodem odvolání Aleše Kománka bylo původně nespecifikované pochybení. Nicméně již nyní se spekuluje o tom, že jde o finanční nesrovnalosti v hospodaření divadla. Což Kománek odmítá.

Foto: Archiv města

Slezské divadlo v Opavě

Článek

„Mohu potvrdit, že rada města odvolala pana ředitele Kománka z funkce, a to v rámci určitého pochybení,“ potvrdil Právu primátor města Tomáš Navrátil již minulý týden.

V tiskové zprávě vydané na webu města město vzápětí potvrdilo, že záhy po odvolání Aleše Kománka zadalo finanční audit, který prověří finanční situaci divadla. „Pokud by město jako zřizovatel nezasáhlo, chybělo by divadlu na konci roku téměř 10 milionů Kč na pokrytí nákladů,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Spor o mzdy

Informaci, že v divadle chybějí peníze, konkrétně na mzdy, přinesla i tamní TV Polar. Podle ní hrozí, že divadlo nebude mít ke konci roku na výplaty. Což ovšem Kománek odmítá s tím, že vedení města špatně vyhodnotilo podklady, které z divadla v uplynulých týdnech získalo.

„K žádné údajné ztrátě nedochází. Skutečné mzdové prostředky byly čerpány v souladu se schváleným rozpočtem divadla,“ uvádí se v tiskovém prohlášení, které zaslal v pondělí médiím. Podle něj „nejsou zprávy o hospodaření Slezského divadla v Opavě kompetentně posuzovány a prezentovány představiteli zřizovatele, statutárního města Opava“.

Do funkce ředitele Slezského divadla byl Aleš Kománek jmenován na konci roku 2021. Nahradil tak Ilju Racka mladšího, který odešel do důchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám