Hlavní obsah

V Jabkenicích po 15 letech otevřeli Památník Bedřicha Smetany

Novinky, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JABKENICE

Místo, kde skladatel žil po ztrátě sluchu od roku 1875 u svého zetě lesníka Josefa Schwarze v myslivně, bylo od roku 1937 muzeem. V roce 1950 je převzalo pražské Smetanovo muzeum, od roku 1976 patří Národnímu muzeu. Expozice, třetí v pořadí, však musela být pro havarijní stav uzavřena již v roce 1987 a od té doby bylo muzeum zavřené.

Foto: Policie ČR

Pachatel loupežného přepadení.

Článek

Rekonstrukce se z finančních důvodů protáhla na neuvěřitelných 15 let. Neslouží ke cti této společnosti, že nebyla schopna zajistit spolufinancování památky, na kterou Národní muzeum a jemu podřízené Muzeum české hudby nemělo prostředky. Nakonec se to Národnímu muzeu sice podařilo, ale trvalo to proto tak dlouho, když blízká Škoda Mladá Boleslav darovala pouhých 20 tisíc Kč.

Rekonstruována byla pouze myslivna, na zahradu a přilehlý domeček již peníze nezbyly. Na zahájení Olga Mojžíšová ze Smetanova muzea v Praze řekla: "Nová expozice představuje Smetanu nejen jako skladatele, ale ukazuje i jeho spojení s Mladoboleslavskem a hlavně život rodiny v Jabkenicích nedaleko Pěčic. Opírali jsme se o dobová svědectví Běly Čapkové a Josefa Vilíma a doplnili expozici o mnoho předmětů z fondu pražského muzea." Památník sice postrádá video zařízení, ale díky Supraphonu se podařilo zajistit nahrávky Smetanových děl pro stolky se sluchátky.

Autory rekonstrukce jsou arch. Petr Kovář a výtvarník Karel Vostárek. Památník je přístupný od 1. června do konce září mimo pondělí od 10 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám