Hlavní obsah

V Itálii bude o víkendu otevřeno výtvarné bienále

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jednapadesáté Benátské bienále, nejstarší mezinárodní přehlídka současného výtvarného umění, se pro diváky otevírá 12. června a bude otevřena až do 6. listopadu. Letos se akce účastní rekordní množství 73 států - díla výtvarníků z těchto zemí najdou diváci v benátských zahradách Giardini, v bývalé továrně na lodě Arsenálu a na mnoha dalších výstavních místech italského města.

Článek

Expozice je přístupná každý den od 10 do 18 hodin, v pondělí je ale zavřeno výstaviště v Giardini a v úterý Arsenál. Plné vstupné je 15 euro a pro studenty 8 euro. V Giardini diváci najdou všech 31 národních pavilonů, včetně stánku, který je společným majetkem České republiky a Slovenska.

Společnou česko - slovenskou expozici měla letos na starosti bratislavská Národní galerie. Všechny přípravy se dělaly narychlo a zcela na poslední chvíli. Ani výběrové nebo konkurzní řízení se nekonalo. Bratislava se vzbudila až poté, kdy se už měly připravovat podklady pro hlavní katalog expozice. Kurátorem společné expozice byl narychlo vybrán Marek Pokorný, ředitel Moravské galerie v Brně.

Česko na Benátském bienále zastupuje třiatřicetiletý Ján Mančuška, čerstvý držitel Chalupeckého ceny, za Slovensko tu je sedmdesátiletý Stano Filko a pětatřicetiletý Boris Ondreička. K česko-slovenské výstavě není vydán podle vyjádření bratislavných organizátorů žádný katalog (na rozdíl od mnoha jiných států), zastupuje ho pouze jednostránkový manifest vystavujících umělců. Filko se nicméně v Benátkách prezentuje vlastní velkou monografií.

Řada národních kurátorů vsadila v Benátkách spíše na prověřené a známé výtvarníky. Symbolem tohoto trendu je dvojice Gilbert a George, která obsadila celý pavilon Velké Británie. Jejich společná kariéra začala před 38 roky. A také USA zastupuje kalifornský malíř a fotograf Ed Ruscha, který do výtvarného dění vstupoval v 60. letech.

Mezinárodní expozice nazvaná Experience of Art (Zkušenost umění) je v Arzenálu a částečně v italském pavilonu v Giardini, kde diváci najdou mimo jiné takové klasiky, jako jsou Francis Bacon, Philip Guston nebo Antoni Tapies (obrácená čárka nad a) či proslavené hvězdy typu Jenny Holzerové, Juana Muoze nebo Bruce Naumana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám