Hlavní obsah

V Hrobce děsí Bonaventura

Novinky, Jiří P. Kříž, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Přímý tah Východočeského divadla na komedii pokračuje od přelomu loňské a nové sezóny inscenací Hrobky s vyhlídkou Normana Robbinse. Nastudoval ji v překladu Alexandra Jerieho pohostinsky režírující pražský herec Zdeněk Dušek.

Foto: Eva Špačková

Pozvánka na Premiéru Velké kočičí pohádky Karla Čapka v podání Ochotných Suchdolníků

Článek

Hororové detektivní komedie známého anglického herce a mima si v Pardubicích všimli po úspěchu, který Hrobka s vyhlídkou sklidila v kladenském Středočeském divadle. Jde v ní o dědictví, o mstu, o chamtivost, o zločin, o podvod, o lásku překonávající všechna nebezpečenství, a je to všechno pěkně zabaleno do těstíčka laskavého humoru.

Komedie Východočechům sedí

Prozrazovat víc se samozřejmě u hororu, u detektivky ani u komedie nemá. Ve Východočeském divadle se o děsivou atmosféru postarala také hudba Martina Štědroně a kostýmy Kateřiny Hájkové a scéna Milana Popelky. Pořádně dlouhé nože se blýskají ve tmě, z rukou vrahů doslova kape krev, jejich obětem trčí z hlavy zaseknutá sekyra a ze zad zmíněné nože.

Ducha napínavě srandovní hříčky naplňují z herců jako vždy na jedničku Petra Janečková (Monika Tombová), vyzývavá Eva Janoušková (Freda Mountjoyová) Milan Němec (Peregrine Perry Potter), a s nimi v roli věcné, strohé služebné Agathy Hammondové Lída Vlášková.

Špatná túra Bonaventury

Jejich neslanou, nemastnou protiváhou na jevišti je hostující Jindřich Bonaventura v roli advokáta Hamiltona Penworthyho. Notně podcenil hraní "kdesi na oblasti" a po prázdninách svůj výkon opentlil nejenom strašlivou šarží, ale také zhruba půl stovkou breptů, přeřeků a výpadků paměti. Vysvobozením pro kolegy na jevišti muselo být jeho zavraždění v závěru první části. Ani bych se nedivil, kdyby k ní došlo i bez libreta. Část druhá byla pak bez Bonaventury o dvě patra vtipu výš. Evidentně ta vražda pomohla k ještě lepšímu výkonu Janečkové a Němce...

Východočeské divadlo Pardubice - Norman Robbins: Hrobka s vyhlídkou. Přeložil Alexander Jerie. Režie Zdeněk Dušek, dramaturgie Martin Fahrner, scéna Milan Popelka, kostýmy Kateřina Hájková, hudba Martin Štědroň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám