Hlavní obsah

V Brně se dočkají Godota

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Událostí brněnské divadelní sezóny by se mohla stát dlouho očekávaná inscenace Čekání na Godota Samuela Becketta, která bude mít premiéru 4. a 5. října v Městském divadle. Měla být uvedena už před tři čtvrtě rokem, jenomže představitel hlavní role Bolek Polívka si loni o Vánocích zlomil kotník.

Foto: Michelin.com
Článek

"Na Štědrý den jsem šel v Olšanech na procházku s našimi psy. Oni z toho měli takovou radost, že jsou zase Vánoce a že večer dostanou možná pod stromeček metr buřtů, když nebudou zlobit, že se mi zapletli pod nohy - a bylo to," vzpomíná na nepříjemnou událost Polívka. "Ty buřty samozřejmě dostali, zato já jsem Vánoce strávil se zlomeným kotníkem v nemocnici."

Místo Godota Hráči

Po loňské improvizaci, kdy namísto Godota nastudoval režisér Zdeněk Černín Gogolovy Hráče s mistrovskými hereckými party Martina Havelky, Erika Parduse, Patrika Bořeckého, Zdeňka Junáka, Jiřího Tomka, Jana Apolenáře a Alana Novotného, se Godot ve spolupráci MD a Divadla Bolka Polívky objeví na jevišti.

Ďábelský western

Od památné pařížské premiéry Beckettovy hry uplynulo v lednu půlstoletí. Autor sám označil svou nejslavnější hru za "ďábelský western". Poté, co obešla celý kulturní svět, dostalo se jí uznání jako jednomu z nejgeniálnějších dramatických výtvorů našich časů. Beckettův přínos divadelně dramatické kultuře je stejně přelomový a zásadní, jako byl v jiných oblastech umělecké tvorby přínos Kafkův, Apollinairův, Joyceho, Janáčkův nebo Picassův.

Dobré  obsazení

Čekání na Godota se v Brně bude hrát v překladu Karla Krause a v dramaturgické úpravě Jiřího Záviše. Autorem výpravy je Černínův věrný souputník Jan Dušek. Polívkovými partnery na jevišti budou v roli Estragona Jiří Pecha, Pozza hraje Zdeněk Junák, Luckyho Patrik Bořecký. V dětské roli se objeví Marie Černínová, dcera režiséra a herečky Ireny Konvalinové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám