Hlavní obsah

V Boleslavi proměnili lidi v Dušičky

Novinky, Jiří P. Kříýž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV

Prstíčkem hrabat, špendlíčkem kopat musíme, abychom se dopídili českých novinek v českém divadle. Ani Dušičky Vlastimila Venclíka skutečným uvedením nové české hry nejsou. Autor pro Městské divadlo v Mladé Boleslavi jen přepracoval vlastní starší rozhlasovou hru. Její režie se ujal Josef Kettner.

Foto: Kateřina Štruncová

hodina biologie

Článek

To ale nic nemění na tom, že boleslavské divadlo vedle vlastní specializace na americkou klasiku minulého století (Obchodník s deštěm, Tramvaj do stanice Touha) má odvahu pouštět se do neověřených textů našich autorů.

Z nemocnice na kraji města

Loňský šedesátník Venclík není v dramatické tvorbě žádným nováčkem. Divácky úspěšná byla v Mladé Boleslavi už jeho předcházející hra Druhá míza. Dušičky jsou moralitou o dvojici mužů v nejlepším věku, kteří se v nemocnici vylízávají z ran utrpěných při vzájemné automobilové nehodě. Téma je tak aktuální, že dokonce podezírám Luboše Baláka z brněnské Husy na provázku, že je nedávno v Posedlosti od Venclíkovy původně rozhlasové hry nemálo obšlehnul. Premiéra v Huse se uskutečnila na začátku dubna...

Jako ze života!

Jeden ze zraněných je tzv. stará struktura. Arnošt (Petr Bucháček) se ale velice dobře zorientoval v nových společenských podmínkách. Úspěšně, i když velmi podezřele podniká. Naproti tomu Evžen (Miroslav Babuský) je věčně bitý, neuplatitelný poctivec, který si nenahrabal a nenahrabe tehdy ani dnes. I to starostování vzal ne pro komunální kariéru, nýbrž proto, že starostovat u nich ve vsi už zkrátka nikdo nechce.

Ti dva se ocitají v nemocnici vedle sebe. Sbližují se, kují plány, zase se pohádají. Nakonec spolu odjíždějí ze špitálu v jednom autě, aby jim osud připravil definitivní ránu: Oba přecházejí ze skupenství tělesného do říše vytčené titulem hry.

Málo vyrovnané výkony

Možná mohly ve druhé části inscenace víc zapracovat režisérovy nůžky. Některé výstupy - zejména lákání Evžena do společenské třídy "tzv. bílých koní", kteří mají krýt Arnoštovy podnikatelské čachry, jsou zdlouhavé.

V Boleslavi také ještě zcela nezacelili rány po odchodu herců ze skupiny Ondřeje Sokola. Výkony Karoliny Frydecké (Primářka) nebo Petra Davida (Doktor) balancují občas na hranici profesionální únosnosti.

Na druhé straně inscenaci zachraňují oba hlavní aktéři, a s nimi Marie Durnová (Evženova manželka) nebo Ivana Nováčková (nemocniční sestra). Pánbů ale zaplať za to, že aspoň v Mladé Boleslavi si tvorby našich dramatiků vytrvale všímají.

Městské divadlo Mladá Boleslav - Vlastimil Venclík: Dušičky. Režie Josef Kettner, výprava Jaromír Vosecký, hudební spolupráce Milan Klipec, pohybová spolupráce Štefan Capko.

Jiří P. Kříž

Reklama

Výběr článků

Načítám