Hlavní obsah

V Arše se představí Nikl se Šebanem a Burian s Fikejzem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik originálních hudebníků se představí do konce března na scéně divadla Archa. Ve čtvrtek a v pátek se tam v rámci Kunstkamery představí slovenský jazzový kytarista Andrej Šeban s Petrem Niklem a dalšími muzikanty, 25. března pak se uskuteční s třicetiletým zpožděním koncertní premiéra programu alba Jan Buriana a Daniela Fikejze.

Foto: Kryštof Havlíček / Divadlo Archa

Nástroje, které používá Petr Nikl

Článek

Andrej Šeban na sebe poprvé upozornil v polovině osmdesátých let ve skupině Demikát zpěváka Mariána Greksy, pak hrál v Müllerově banketu a v devadesátých letech se zaměřil na elektrický jazz, když začal hrát v doprovodné skupině Petera Lipy. Na pódiu Archy se třikrát - ve čtvrtek večer, v pátek dopoledne a v pátek večer - setká při improvizacích s výtvarníkem a insitním hudebníkem Petrem Niklem, violistou Miroslavem Černým a hráčem na didgeridoo Ondřejem Smeykalem. Do akcí se bude moci zapojit i publikum.

Foto: Divadlo Archa

Jan Burian

Klasičtější podobu bude mít odložená koncertní premiéra písničkáře Jana Buriana a klávesového mága Daniela Fikejze. V roce 1988 natočili album Hodina duchů, které vyšlo v listopadu 1989. Třicet let po nahrání se písně dočkají koncertního uvedení, kde hlavní protagonisty bude doprovázet deset hostů včetně kytaristy a zpěváka Petra Váši nebo saxofonistky Kateřiny Nejepsové-Jirčíkové a členů Burianovy doprovodné kapely Bizarre Band.

Foto: Archiv Divadla Archa

Obal alba Jana Buriana a Dana Fikejze Hodina duchů

Daniel Fikejz, který hrál na albu na elektrické nástroje, přiznal, že obnovit písně nebylo snadné: „Bude hodně těžké zvuky pro náš výroční koncert zrekonstruovat, protože originální nástroje už bohužel dávno nemám.“

Na koncertě bude pokřtěna kniha hudebního publicisty Pavla Klusáka – Drtivé jistoty JB.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám