Hlavní obsah

Unikátní točna v Českém Krumlově se musí demontovat

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Českobudějovický primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL) představil ve středu na setkání s novináři novou variantu otáčivého hlediště. To by mělo vyrůst v lesoparku Stromovka na okraji jihočeské metropole poté, co bude po příští letní divadelní sezóně demontována dosavadní unikátní točna v zámeckém parku v Českém Krumlově.

Článek

Definitivně by tak měly skončit dohady o osudu otáčivého hlediště, které v krumlovském zámeckém parku navrhl na sklonku padesátých letech minulého století pro Jihočeské divadlo jeho scénograf Joan Brehms.

Památkáři vyhráli

Po rekonstrukci v devadesátých letech však proti točně ostře vystoupili památkáři a dosáhli jejího odstranění z parku v roce 2006.

"Před dvěma lety jsem při převzetí krumlovské točny podepsal dohodu, že v roce 2006 ji město na vlastní náklady demontuje a na jaře v roce 2007 uvede pozemek do původního stavu. Jsem přesvědčen, že dohody se mají ctít, a vzhledem k tomu, že současná konstrukce točny je nepřenositelná, nezbývá nám nic jiného než uvažovat o stavbě nové. Radní se proto jednoznačně shodli, že Budějovice mají zájem, aby přírodní divadelní scéna na jihu Čech zůstala," řekl Právu Tetter.

Dodal, že je logické, že pokud musí město starou točnu demontovat na vlastní náklady, chce stavět novou na svém území. Budějovice se proto rozhodly postavit novou točnu ve Stromovce a zvolit tzv. polydimenzionální řešení, což je finančně náročnější, ale umožňuje to divadelníkům mnohem lépe využít prostory i vlastní konstrukci točny.

"Otáčivé hlediště při zmíněné variantě má v podstatě dvě konfigurace - klasickou, tzv. kukátkovou, kterou znají diváci z Českého Krumlova, a tzv. arénu, kdy mezi vnitřní a vnější točnou vznikne uzavřená divadelní scéna," popsal chystanou změnu architekt Aleš Mikule z společnosti T. C. classic, která studii vypracovala.

"Pro divadelníky by to byla velká příležitost, nové otáčivé hlediště vytváří velké možnosti pro režiséry i herce," uvedl ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.

Navržená konstrukce vychází opět z principů Joana Brehmse a je chráněna patentem. "Máme již příslib od rodiny Brehmsů, že České Budějovice patent budou moci využít. Je pravda, že zmíněná varianta je dražší a celkové náklady na stavbu odhadujeme na 150 miliónů. Na druhou stranu je její využití pro kulturní účely mnohem širší," zdůraznil Tetter. Se stavbou by se mělo začít už příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám