Hlavní obsah

Unikátní dílo Pasty Onera inspirované Muchou se vydražilo za 570 tisíc

Ve středu v podvečer proběhla charitativní dražba obrazu Pasty Onera, který se ve svém díle inspiroval tvorbou Alfonse Muchy. Výtěžek z aukce půjde na charitativní účely.

Nejnovější dílo ze souboru Female Jungle Pasty Onera

Článek

Výstava proběhla v podvečerních hodinách v Obecním domě. Umělec Pasta Oner pro aukci vybral své nejnovější dílo ze souboru Female Jungle, při jehož tvorbě se hodně inspiroval dílem Alfonse Muchy. Ve svém díle se autor snažil odrazit postavení dnešní ženy ve společnosti, které má kořeny v pověstných femme fatale ze zlomového období roku 1900, jimž dali výraz přední umělci tehdejší doby, mezi nimiž byl i Mucha.

Obraz byl vydražen za 570 tisíc korun. Výtěžek poputuje na charitativní účely, například do nadačního fondu Veroniky Kaškové pro pomoc dětem z dětských domovů.

Majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek: Každá aukce je pro mě překvapením

Kultura

„Já dlouhodobě spolupracuji s řadou charitativních organizací a nadací. Mám takové svoje heslo: ‚Když můžu, tak musím‘. To znamená, že to nejmenší, co můžu udělat, je věnovat dílo do takovéto aukce nebo konkrétní nadaci, která ho potom monetizuje a peníze využije na dobré účely,“ vysvětluje Pasta Oner důvody, proč se neváhal k akci připojit.

Výstava je jednou ze tří částí projektu iMUCHA, který kromě ní nabízí také show a multimediální výstavu. Za projektem stojí trojice producentů – Richard Fuxa, Michal Dvořák a Igor Rattaj.

„Na výstavě přibude nový obraz, a to portrét Pierce Brosnana, včetně jeho originální signatury, který vytvořil český výtvarník Roman Řehák. A svůj podpis připojil Pierce Brosnan také na tablo ke svému portrétu na stěnu výstavy, právě jako podporu české kultury. Věříme, že významné osobnosti české společenské scény, které jsou na akci zváni, se k jeho podpisu připojí,“ pokračuje Richard Fuxa. Pierce Brosnan je s výstavou iMUCHA spojen od samého počátku – svůj hlas propůjčil Alfonsu Muchovi, který rozpohybovaný vítá návštěvníky v expozici ze svého autoportrétu.

Společenská akce spojená s aukcí pak přestavuje symbolickou podporu umění a kultury, které byli kvůli koronaviru na dlouhé měsíce pozastaveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám