Hlavní obsah

Umučení Krista v kinech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úterní slavnostní premiéře vstupuje dnes do českých kin v 17 kopiích film Umučení Krista režiséra Mela Gibsona.

Foto: Robert Rohál

Plakát zvoucí na 5. florbalový ples v Holešově.

Článek

"Film, který šokujícím způsobem líčí posledních dvanáct hodin života Ježíše z Nazaretu, nenechá nikoho nestranným," řekl po pražské premiéře snímku místopředseda konzervativního katolického hnutí Una voce Milan Schwarz. Mezi příznivce tohoto zhruba padesátitisícového mezinárodního tradicionalistického hnutí patří i Mel Gibson.

Podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana není pravda, že papež tento film schválil. Jan Pavel II. film prý viděl, ale nehodlá ho komentovat. Informace o jeho názoru na film se objevily v médiích, když přijal představitele hlavní role.

Vznik kontroverzního filmu přibližuje výstava švýcarského fotografa Philippa Antonella nazvaná Umučení, fotografie ze zákulisí, která probíhá v Římě. Zamyšlený Mel Gibson sedící pod Jidášovým stromem, Ježíšův kříž tyčící se na pozadí domů italského města Matera, Monica Belluciová jako Magdaléna choulící se do kabátu - to jsou některé ze šesti desítek snímků zachycujících natáčení.

Italský režisér Franco Zeffirelli film Umučení Krista ostře kritizuje. Před jeho středečním uvedením v Itálii vytkl Gibsonovi v rozhovoru pro časopis Quotidiano Nazionale "sklony k náboženskému extremismu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám