Hlavní obsah

Umělec Jakub Vlček. A jeho fascinace mužem a ženou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První velkou výstavou od požáru, který před čtyřmi lety spolykal všechna jeho díla, se nyní veřejnosti představuje Jakub Vlček z Vraclavi. Sochař a kreslíř vystavuje v Městské galerii Vysoké Mýto sedmdesát portrétů a tři desítky soch, a to až do 22. října.

Foto: Městská galerie Vysoké Mýto

Jakub Vlček na vernisáži.

Článek

„Vždy jsem byl fascinován člověkem. Mužem, ženou … a hlavně vztahy mezi nimi. Dát soše vnitřní život, jímž k nám může promlouvat, je jedna z  hlavních věcí, na které se při své práci soustředím. Každé gesto má svou symboliku, něco vyjadřuje … nese myšlenku, která je někdy zjevná, jindy skrytá,“ říká sochař.

Jakub Vlček

  • Sochař, medailér a kreslíř se narodil roku 1979 v Českých Budějovicích, studentská léta strávil v Praze a nyní již dvě desetiletí žije a tvoří ve Vraclavi nedaleko Vysokého Mýta.
  • Je figuralista, jehož lidská tvář a tělo fascinují už od školních let, kdy chodil do keramického kroužku. Každý portrét, ať již kreslený nebo prostorový, doprovází podrobnou popiskou, která vypovídá o zobrazeném modelu – někdy šlo o náhodné setkání, jindy o zakázku a příště zase o přátelské posezení.
  • Absolvoval obor řezbářství a tvarování dřeva na Střední uměleckoprůmyslové škole na pražském Žižkově a poté studoval v ateliéru Figurálního sochařství a medaile na pražské Akademii výtvarných umění u Jana Hendrycha. Absolvoval stáže figurálního sochařství na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně i v italské Carraře. Pak na pražské AVU studoval architekturu. Několik let učil na Střední uměleckoprůmyslové škole v Hradci Králové návrhy designérských výrobků a figurální kreslení.
  • V současnosti se naplno věnuje své sochařské tvorbě. Jeho sochy objevíte na Slovensku, v Anglii a následovat má Německo.

Do galerie se vrací po po čtyřech letech. Tehdy ukázal jen torza svého díla, které spolykaly plameny během požáru jeho ateliéru. Přišel o veškeré své sochy a kresby, včetně těch školních. Dvacet let práce bylo na prach a on ve čtyřiceti letech začínal od píky.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Městská galerie Vysoké Mýto

Reklama

Související témata:
Jakub Vlček (umělec)

Výběr článků

Načítám