Hlavní obsah

Umělci vyčítají Radě ČT, že ohrožuje demokracii

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bagatelizujete situaci, zametáte problémy pod koberec a ohrožujete demokracii v České republice. Situace kolem údajné cenzury ve zpravodajství ČT začíná rozjíždět slovní, nebezpečně absurdní kolotoč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Členové filmového a televizního svazu (FITES) reagovali na středeční rozhodnutí Rady ČT, která konstatovala, že podnět několika redaktorů zpravodajství veřejnoprávní televize na údajnou cenzuru ze strany šéfredaktora Petra Mrzeny není oprávněný. [celá zpráva]

Umělci sdružení ve svazu s tím nesouhlasí a stěžují si dopisem, který zaslali nejen předsedovi Rady ČT Milanu Uhdemu a novinářům, ale i Sněmovně. Dopis už měli připravený ještě před rozhodnutím Rady ČT, protože je datován 6. ledna, přitom rozhodnutí rady padlo 8. ledna. Tvůrci v něm hovoří nejen za sebe, ale i obecně „za občanské iniciativy a občany-plátce televizních poplatků“.

„Jakékoliv bagatelizování situace je nesmírně nebezpečné, protože snaha zamést pod koberec manipulace a cenzorství v televizi veřejné služby ohrožuje demokratický systém v České republice,“ píší tvůrci.

„Žádáme Radu ČT o okamžité řešení celé situace. To znamená zahájení jednání o stížnosti 24 moderátorů, editorů a redaktorů ČT, nejlépe ustanovení vlastní, transparentně jmenované komise,“ pokračuje dopis.

Rada ale došla ve středu k závěru, že nebyl porušen Zákon o ČT, ani kodex, ani objektivita ve vysílání zpravodajství a že nestandardní zásahy uvedené ve stížnosti nelze potvrdit. Předseda rady Milan Uhde sice přednesl návrh, aby radní zřídili nezávislou komisi, jeho námět však při hlasování neprošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám