Hlavní obsah

Rada ČT konstatovala, že stížnost na zpravodajství nebyla oprávněná

Právo, jp

Rada České televize na svém středečním jednání po obsáhlé diskusi konstatovala, že loňská stížnost třiadvaceti členů redakce zpravodajství na cenzuru ve vysílání, z nichž bylo doposud známo jméno moderátorky Daniely Drtinové a šéfa regionálního vysílání Adama Komerse, nebyla oprávněná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moderátorka Daniela Drtinová a odborář Adam Komers měli obavy o objektivitu.

Článek

Rada konstatovala, že nedošlo k porušení zákona ani kodexu, ani k porušení objektivity ve vysílání zpravodajství a že nestandardní zásahy ve stížnosti uvedené nelze potvrdit. Předseda Rady ČT Milan Uhde podal návrh, aby byla vytvořena nezávislá pracovní skupina ze sedmi mediálních odborníků, která nestrannost zpravodajství prošetří. Měli by v ní být dva zástupci Rady ČT, dva členy určí generální ředitel televize a dva členy komise mají jmenovat stěžovatelé. Těchto šest lidí si zvolí za předsedu některého nezávislého externího mediálního odborníka, což bude sedmý člen komise. Tento návrh ale neprošel.

Problematikou se zabýval i etický panel. Jak sdělil na středeční radě generální ředitel televize Petr Dvořák, kodex ani zákon o ČT podle etického panelu porušeny nebyly. Ke stejnému závěru došlo i vedení ČT na základě výsledku vnitřního auditu.

Původně měla stížnost prověřovat i skupina pěti externích mediálních odborníků, ale ta nebyla schopna se v daném prosincovém termínu sejít, oficiálně kvůli nemocem. Poté Dvořák tuto skupinu zrušil. Sdělil však, že vytvoří editoriální panel pro kontrolu objektivity a vyváženosti zpravodajství.

Skupina redaktorů sepsala stížnost a adresovala ji Radě ČT začátkem října. Poukazovala na údajné cenzurní zásahy šéfredaktora zpravodajství ČT Petra Mrzeny do podoby zpráv například ve prospěch prezidenta Miloše Zemana či v neprospěch Karla Schwarzenberga.

Reklama

Výběr článků

Načítám