Hlavní obsah

U2 se soudí o kostýmy s bývalou stylistkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Zpěvák světoznámé irské skupiny U2 Bono Vox se soudí se stylistkou Lolou Cashmanovou, která měla na starosti image skupiny v osmdesátých letech. Viní ji, že začala neoprávněně rozprodávat kostýmy, v nichž kapela vystupovala na turné albu Joshua Tree v roce 1987.

Článek

Cashamanová má spoustu memorabilií z té doby včetně Bonových kalhot, kovbojského klobouku, triček a náušnic. Už v roce 2002 se je snažila prodat v aukci v síňi Christie´s. Právníci skupiny tomu zabránili.

Členové skupiny tvrdí, že Cashmanová, která je také autorkou neautorizované biografie U2, tyto věci od skupiny nikdy nedostala a nemůže je tudíž prodávat.

Pro Bona je stetson jako kytara

Bono před soudem uvedl, že skupina občas věnuje suvenýry, ale jen do charitativních aukcí. Současně zdůraznil význam kostýmů.

"Zní to, jako by to byly obyčejné věci, ale opravdu nejsou. Jsou to důležité věci pro kapelu a my je bereme vážně," řekl Bono před dublinským soudem. Podle něj zejména stetson má kultovní ráz. "Je to, jako by kytarista skupiny The Edge dal pryč jednu ze svých kytar. To by se nikdy nestalo."

Popřel přitom tvrzení Cashmanové, že na závěr turné v Arizoně byl v euforii, a proto jí dal své věci.

Svůj postoj k přístup Cashmanové vyjádřil Bono slovy: "Můžete být bohatý a mocný, ale když se vás někdo zkouší tlačit a pomlouvat a ohrožovat v knihách, v tomto bodě musíte říci dost."

Nákladná Cashmanová

Cashmanová pracovala pro skupinu dva roky. U2 se s ní rozešli, protože měla příliš vysoké náklady, a kvůli nepřiměřeným výdajům se s ní též soudí. Bono její rozhazovačnost dokládal tím, že pro něj koupila kalhoty v různých velikostech. Bránila se tím, že je to pro případ, že by se měnila jeho váha. Cashmanová uvedla, že si ji Bono vybral osobně, aby zlepšila image skupiny, a že právě stetson dal Bonovi působivější look.

Album Joshua Tree je nejlepší deskou skupuiny a zařadilo ji mezi nejlepší kapely světa.

U2 také po Cashmanové chtějí dvě stě fotografií, které pořídila i náušnice a mikinu s logem skupiny.

Další člen skupiny Larry Mullen se současně soudí s managerem U2 Paulem McGuinnessem.

Live 8 a turné

U2 jsou v rodném Dublinu, kde mají sérii tří koncertů pro 150 000 diváků. V sobotu 2. července se zúčastní velkého charitativního koncertu Live8. Příští týden bude pokračovat Vertigo Tour ve střední Evropě, 5. července vystoupí v Katovicích. Českou republiku tentokrát minou, protože se pro jejich show nenašel vhodný prostor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám