Hlavní obsah

U2 pro nové album předělali čtyřicet svých písní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irská poprocková skupina U2 oznámila vydání nového alba. Velkou radost tím ale svým fanouškům nepřinesla, neboť na nahrávce nazvané Songs Of Surrender budou nové verze jejích nejslavnějších písniček. Bude jich rovných čtyřicet a album je spojeno s knihou zpěváka Bona.

Foto: ČTK

The Edge (vlevo) a Bono Vox, dvě vůdčí osobnosti skupiny U2

Článek

V listopadu 2021 kytarista The Edge poprvé řekl, že jeho skupina pracuje na nové desce. Fanoušky tehdy oslovil poněkud záhadnou zprávou: „Když se píseň stane známou, je vždy spojena s konkrétním hlasem. Nedovedu si představit Tangled Up In Blue bez vysokého témbru Boba Dylana nebo We Have All The Time In The World bez jedinečného hlasu Louise Armstronga. Co se stane, když se hlas vyvine a zkušenost a zralost mu dodají extra rezonanci?“

„Většina tvorby U2 byla napsána a nahrána, když jsme byli skupinou velmi mladých mužů. Jenže naše písně se v průběhu let změnily. Přitom jejich podstata je stále v nás,“ dodal.

Podle něj by se tato „esence“ měla znovu vzít do studia, protože hudebníci i posluchači se hodně změnili, a písničky by se měly přizpůsobit jednadvacátému století.

Prostřednictvím svých oficiálních účtů na sociálních sítích nyní skupina potvrdila, že 17. března 2023 vyjde album jejích hitů pro moderní dobu. Seznam skladeb ještě nebyl odhalen, ale očekává se, že bude korespondovat s Bonovou knihou The Surrender: 40 Songs, One Story, která vyšla loni a v níž rozebral čtyřicet klíčových písní z diskografie U2.

Vysvětlil v ní, že mu to dalo šanci znovu v písních žít. „Znamenalo to také, že jsem se dokázal vypořádat s něčím, co mě už nějakou dobu trápilo. U několika textů jsem vždy cítil, že nikdy nebyly úplně dopsané,“ podotkl.

Bono založil U2 v roce 1976 spolu s kytaristou známým jako The Edge (David Evans), bubeníkem Larrym Mullenem jr. a baskytaristou Adamem Claytonem. Skupina vydala první album v roce 1980. Dodnes má na kontě čtrnáct desek, kterých se v součtu prodalo více než 157 milionů. Ta dosud poslední vyšla v roce 2017 a jmenuje se Songs of Experience.

Bonova sebekritika

Loni v lednu Bono v rozhovoru pro podcast Awards Chatter řekl, že mnohé písně jeho formace jsou pro něj „zátěží“, cítí se při nich „trapně“ a nelíbí se mu ani název kapely.

„Je pro mě obtížné poslouchat hudbu vlastní skupiny. Můj hlas zní na raných nahrávkách velmi napjatě. Jednou jsem při jízdě autem poslouchal naši starší písničku a má tvář, jak říkáme v Dublinu, dostala šarlatovou barvu. Byl jsem v rozpacích. Domnívám se, že U2 v některých písních dost balancují na hraně nevkusu,“ zhodnotil tehdy tvorbu.

Dodal, že si myslí, že celkově znějí U2 skvěle, ale svůj hlas neobdivuje. Jedinou výjimkou je podle něj jeho výkon v písni Vertigo z alba How to Dismantle an Atomic Bomb (2004).

Navzdory kariéře trvající více než pětačtyřicet let tvrdí, že se skutečným zpěvákem stal teprve nedávno. „Při poslechu nahrávek kapely Ramones jsem si uvědomil, že není třeba být velkým rockovým zpěvákem,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:
The Edge

Výběr článků

Načítám