Hlavní obsah

U Bezručů sehrají novodobé vesnické drama

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou premiérou sezóny v ostravském Divadle Petra Bezruče bude inscenace novodobého vesnického dramatu s názvem Nevěsta. Autorem hry je umělecký šéf divadla a zároveň uznávaný režisér Martin Františák, který bude inscenaci svého textu i režírovat.

Článek

Drama Nevěsta je sondou do srdce současné české vesnice a českého národa. „Zařazení tohoto textu do dramaturgického plánu vychází ze současných tendencí Divadla Petra Bezruče apelovat na mladé diváky a poukazovat na vykořeněnost dnešní společnosti a důležitost vyrovnaných mezilidských vztahů. Inscenace se pokusí oživit v Česku tradici venkovského dramatu jako obrazu národa,“ uvedla dramaturgyně divadla Zuzana Mildeová.

Františák se podle ní v dnešní době rozmachu takzvaných satelitních městeček pokouší poukázat na důležitost ukotvených mezilidských vztahů a roli domova. „Inscenace bude obrazem nešvarů dnešní společnosti,“ dodala Mildeová.

Příběh Nevěsta vychází ze skutečných reálií uplynulých padesáti let života nejmenované moravské vesnice. „Moje nová hra vychází z deníků slepé paní, která žila se svou matkou na horské samotě. Ty deníky jsem prostudoval a našel oblouk dvou nevěst,“ tvrdí Martin Františák. Od slova nevěsta je podle něj jen krůček k nevěstkám, za kterými v pusté krajině padesátých let chodili mužové a stala se tam tragédie, která vedla k dalšímu zrození.

Hudba od Franze

„Vedle toho stojí plán dneška, s místními muži, kteří mají své oplocené autobazary, jezdí na kraj pro peníze, spekulují s exekutory, nebo obchodují s chlebem a kuřecími prsy,“ popisuje Martin Františák obraz „své“ vesnice.

Hudbu k představení složil známý český divadelní skladatel Vladimír Franz, který je šestinásobným držitelem Ceny Alfréda Radoka. V hlavních rolích se mohou diváci těšit jak na osvědčené herce Zdenu Przebindovou, Tomáše Dastlíka, Marcelu Čapkovou, Terezu Vilišovou, ale i například na novou posilu divadelního souboru Pavlu Gajdošíkovou a také na hostujícího Josefa Králíka - amatérského herce, který je členem Souboru Jana Honsy z Karolínky na Vsetínsku.

S tímto souborem Martin Františák pravidelně spolupracuje a v minulosti s ním inscenoval také svoji hru s názvem Doma, která sklidila nadšené ovace na divadelních přehlídkách po celé zemi.

Premiéra nové hry se uskuteční v pátek od 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám