Hlavní obsah

TV: Vánoční rozvernost i osamělost

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nova a Česká televize se rozhodly realizovat podobný nápad: obě připravily na Vánoce premiéru původních krátkých hraných povídek. ČT zařadila na neděli 25. prosince další díl čtvrtletníku 2+1 s Miroslavem Donutilem, Nova otestuje už v pátek 23. prosince nový týdeník To nevymyslíš! s moderátorem Miroslavem Vladykou.

Článek

Oba se částečně inspirovaly populárními bakalářskými povídkami Československé televize. Veřejnoprávní čtvrtletník bude tentokrát o jednu povídku kratší než obvykle a jeho tradiční humorné ladění vystřídá "rozjímavé". Oba příběhy totiž vyprávějí o štědrovečerním setkání osamělých lidí.

"Vánoce jsou přece příležitost k zamyšlení," vysvětluje výjimečnou změnu režisér Jiří Strach. Průvodce i protagonista povídek Miroslav Donutil se v prvním příběhu jako osamělý otec slavící Vánoce v malém hotelu sejde s Libuší Šafránkovou, v druhém coby propuštěný vězeň a bezdomovec s prodavačkou Simonou Stašovou.

"Je skvělé, že se podařilo sladit natáčecí termíny tak, aby mohly role přijmout obě herečky. Nejdřív jsem byl proti tomu, aby vánoční povídky byly vážné, ale pak jsem změnil názor. Povídky budou jen dvě, aby mohly být delší. Tu třetí jsme nechali přepracovat a odvysíláme ji v dalším vydání, " uvedl Donutil.

Povídkový cyklus Novy To nevymyslíš, který chce čerpat z námětů diváků, bude tentokrát věnovaný příběhům, které se staly známým osobnostem. V jednom z nich bude vyprávět Roman Skamene, jak krutě na něm lichváři vymáhali dluh.

"Deset let jsem vlastnil, budoval a provozoval restauraci. Bohužel jsem si na to vypůjčil peníze u nesprávných lidí. A lichváři zvedali dlužnou částku o takové sumy, že už se to pak nedalo zaplatit," líčí Skamene.

V povídce hraje sám sebe, jeho manželku Naďa Konvalinková, šéfa vymahačů dluhu hraje Jan Přeučil. Druhá z trojice povídek vypráví příběh Václava "Upíra" Krejčího, jehož pomoc rodině v nouzi má celoživotní následky, a třetí si televize nechává jako vánoční překvapení. Podruhé se pořad objeví na obrazovce v neděli 8. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám