Hlavní obsah

Zemřel herec Fritz Wepper

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 82 letech zesnul slavný německý herec Fritz Wepper. Informaci o jeho skonu přinesla německá média s tím, že naposledy vydechl v pondělí ráno. Podlehl vážné nemoci. Čeští diváci jej mohou znát mimo jiné ze seriálu Derrick, kde hrál inspektora Harryho Kleina. Na obrazovkách běžel více než dvacet let.

Foto: Profimedia.cz

Fritz Wepper (1941-2024)

Článek

Pro německé milovníky televizní zábavy je právě on seriálovou legendou. Byl tváří mnoha tamních projektů a pracoval až do roku 2020, kdy mu lékaři diagnostikovali nádor v žaludku.

„Všechno to začalo v říjnu 2020. Ve čtyři hodiny ráno mě ze spánku probudila bolest. Měl jsem pocit, jako by mi na hrudním koši seděl slon,“ popsal zpětně události, které náhle ukončily jeho kariéru.

Deník Bild uvádí, že Wepper byl se svou smrtí dlouhodobě smířený. Svůj odchod z tohoto světa pečlivě plánoval až do konce.

„Chci být pohřben ve svém černém kimonu, které nosím k meditaci. Na zápěstí chci nosit buddhistický náramek s dřevěnými korálky. Obojí je symbolem odpoutání se,“ uvedl opakovaně pro média.

Začínal jako dítě

Fritz Wepper se narodil v srpnu 1941 v Mnichově do rodiny právníka, který ovšem pravděpodobně nepřežil 2. světovou válku, konkrétně poslední fázi bojů v Polsku. Herectví se začal věnovat již v dětství. A to v bavorském rozhlase, v dětských relacích. V divadle pak debutoval v roce 1952, v představení Peter Pan. Filmovou kariéru zahájil koncem 50. let.

Natočil desítky filmů a desítky televizních seriálů, z nichž poslední byl oblíbený Um Himmels Willen. Hrál v něm starostu Wolfganga Wöllera. Z něho odstoupil pro nemoc.

Kultovní se pro něj ovšem stala role Harryho Kleina v seriálu Derrick. Ztvárnil ji v letech 1974 až 1998, v 281 epizodách. Proslavila ho celosvětově.

„Inspektor Derrick“ Horst Tappert sloužil u SS v divizi Totenkopf

Evropa

Zemřel Horst Tappert, představitel inspektora Derricka

Kultura

Reklama

Související témata:
Fritz Wepper
Seriál Derrick

Výběr článků

Načítám