Hlavní obsah

„Inspektor Derrick“ Horst Tappert sloužil u SS v divizi Totenkopf

Právo, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horst Tappert (1923 až 2008), představitel vrchního inspektora Derricka ze stejnojmenného německého TV seriálu, nesloužil za války ve wehrmachtu jako zdravotník, jak sám tvrdil, ale u zbraní SS v divizi Totenkopf (Smrtihlav), a to při bojích u Charkova. Napsal to v pátek německý list Die Welt s odvoláním na sociologa Jörga Beckera, který při jedné historické rešerši o válce narazil na Tappertovo jméno.

Ukázka ze seriálu Derrick

 
Článek

Dotazem u informačního centra  wehrmachtu v Berlíně zjistil, že Tappert nejdříve sloužil u protiletadlového oddílu SS v Arolsenu a od března 1943 v SS-divizi Totenkopf v bojích u Charkova.

Tappert se ke své minulosti většinou nechtěl vyjadřovat s tím, že to nemusí nikoho zajímat. Pikantní je i fakt, že Tappert a duchovní otec Derricka Herbert Reinecker (1914 až 2007) se zřejmě znali z dřívějška, protože Reinecker rovněž sloužil u zbraní SS, v oddělení propagandy, a od roku 1942 byl u divize Totenkopf.

Foto: Profimedia.cz

Horst Tappert v Cannes v roce 1997

Na rozdíl od Tapperta však Reinecker ze své služby v SS nedělal tajnosti – ve 30. letech minulého století působil nejdříve v oddělení tisku a propagandy v Berlíně a psal úvodníky do esesáckého plátku Das Schwarze Korps. Později přešel k SS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám