Hlavní obsah

Sedm schodů k moci, zákulisí české politiky a rozzlobený Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Tenhle příběh je tak neuvěřitelný, že by se ve skutečnosti stát nemohl. Anebo mohl?“ Touto otázkou končí osmidílný seriál Televize Prima Sedm schodů k moci. Pokládá ji bulvární novinář, který popisuje kariérní vzestup a pád jedné Aničky. „Holky z hospody, která se vyškrábla až na vrchol a chvilku řídila tuhle zemičku.“

Foto: Tv Prima

Anička Malá (Eva Podzimková) s ministrem Vichrem (Jiří Vyorálek)

Článek

Stejnojmennou knihu napsal Josef Klíma, který pak s Lenkou Hornovou napsal také scénář seriálu, při němž z knihy vycházeli. Volně se v obou případech inspiroval českým politickým prostředím po roce 2000. 

Děj sleduje životní cestu a vzestup venkovské servírky Anny Malé až do nejvyšších politických pater a ložnice ministra a posléze premiéra Tomáše Vichra.

Proměnu z naivní servírky Malé na vrchní ředitelku sekretariátu premiéra výborně zahrála Eva Podzimková, ministra kultury a následně předsedu vlády Tomáše Vichra Jiří Vyorálek a průvodce dějem, který nakopl kariérní vzestup Aničky, bulvárního novináře Ivana Krčku Pavel Batěk.

RECENZE: Na vlnách Jadranu se houpou zlomená srdce a vyšetřují zločiny

TV a streaming

Jen neznalému českého politického prostředí asi nedojde, že se autor inspiroval skutečnou kauzou, která v roce 2013 položila vládu. Tehdy premiér Petr Nečas (ODS) podal demisi poté, co byla zatčena šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová. Ale podle slov mluvčí seriálu Kateřiny Kotalové v žádném případě nejde o převyprávění tohoto příběhu.

Foto: TV Prima

Anna Malá nakonec skončí u soudu.

Proti seriálu se ale nakonec ohradil sám expremiér Nečas. „Je pravda, že se na nás v listopadu 2022 obrátil právní zástupce Petra Nečase. Ubezpečili jsme ho, že náš seriál do práv jeho klienta žádným způsobem nezasahuje,“ sdělila Právu Gabriela Semová z tiskového oddělení Primy.

Soud potrestal politický obchod. Nečas dostal za trafiky pro poslance podmínku

Krimi

V seriálu mohou diváci sledovat nejen zálibu Anny Malé v luxusních kabelkách a mocných mužích, ale také politické zákulisí s lobbisty a poradci. Je mezi nimi i lobbista, který se zdá být podobný Marku Dalíkovi, před lety blízkému muži premiéra Mirka Topolánka. Jako Martina Lachmana ho hraje Tomáš Měcháček a jeho předsedu vlády Duba Přemysl Bureš.

Osm dílů ubíhá svižně, interiéry Poslanecké sněmovny vystřídají sekretariáty na ministerstvu kultury, Úřadu vlády a ložnice hlavní protagonistky i mužů, kteří jí pomáhali stoupat výš.

RECENZE: Vytoč mého agenta. Sázka na hvězdy hrající samy sebe vyšla

TV a streaming

Reklama

Výběr článků

Načítám