Hlavní obsah

Tušová malba jako způsob niterné meditace

Nizozemský sběratel Felix Hess věnoval v roce 2019 pražské Národní galerii sbírku Kaeruan (Z žabí chýše), kterou tvoří japonské zenové malby a kaligrafie. Její část prezentuje galerie v Salmovském paláci na výstavě Zenga – Japonské zenové obrazy ze sbírky Kaeru-an. K vidění je do 2. října.

Foto: Jan Šída , Právo

Japonská zenová malba zdobí i prostorové předměty (Zenová váza).

Článek

Zenové obrazy jsou v podstatě materiálním vyjádřením meditativního buddhismu, ale i taoismu. Na druhou stranu představují také velmi dobře řemeslně zpracované znaky, jejichž dokonalost se skrývá jak v redukci významu až na samu podstatu sdílnosti, tak i ve smyslu daného znaku.

V dnešní době, kdy se používají všemožná reklamní loga a vizuální zkratky užívané graffiti writery, působí tyto na první pohled exotické kaligrafie velmi moderně.

Návštěvník nemusí být nikterak zběhlý ve východních myšlenkových systémech, aby pochopil estetickou hloubku vystavovaných exponátů. Stačí mu k tomu cit pro jemnou výtvarnou práci.

Mistrovství prastarých tvůrců je vidět na tématu lidské lebky. Ideově symbolizuje lidskou konečnost a pomíjivost. Ta kontrastuje s neohraničeností přírody a makrokosmu. Výtvarně je lebka vyjádřena pouze několika tahy štětcem. Černá tušová linka vedená rukou zkušeného kaligrafa mění tloušťku tak, aby předmět vypadal plasticky.

Podobným způsobem vyjádřil japonský mistr i figurativní téma. Zenové žáby znázorněné jedním dvěma tahy i zelenou barvou dávají zvířatům realistický rozměr, ale zároveň evokují i tajemnost písma východní Asie.

A propos, písmo. Dílo Měsíc jako zenový kruh ukazuje ideální příklad propojení geometrického tvaru a liter. Autor je rozesel dovnitř kruhu, jehož tvar evokuje neměnnost a jednotu vesmíru. Představují spíše ozdoby uvnitř šperku, jako kdyby u nich byl prvořadý estetický rozměr a ten ideový až druhotný.

To, čím je zenová malba pro její tvůrce, vyjadřuje jeden z mistrů tvrzením, že v jasném dni se vše propojuje v kruhu a plodí pravdu. Pro nás, Evropany, je sice většinou tento hluboký smysl něčím těžko uchopitelným, nicméně výtvarná kvalita čiší z prezentovaných děl na první pohled.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám