Hlavní obsah

Trump opouští nejen Bílý dům, vyhodit ho chce i asociace herců a umělců

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donald Trump je dlouholetým členem SAG-AFTRA, odborů sdružujících herce, zpěváky, moderátory, tanečníky či filmové žurnalisty. Organizace je pohoršena jeho chováním a zahájila řízení k jeho vyloučení.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Trump se do SAG-AFTRA dostal kvůli tomu, že v minulosti moderoval reality show The Apprentice. SAG-AFTRA nyní nařídila slyšení u disciplinární komise, která může rozhodnout o jeho vyloučení. Děje se tak na popud prezidentky odborů Gabrielle Carterisové.

Podle obvinění vedl Trump v souvislosti s útokem davu na Kapitol ve Washingtonu „trvalou a bezohlednou kampaň plnou dezinformací zaměřenou na diskreditaci a nakonec i ohrožení bezpečnosti žurnalistů, z nichž mnozí jsou členy SAG-AFTRA. Výsledkem může být úplné vyloučení nebo jen důtka a pokuta.

Režisér Trainspottingu natočí příběh skupiny Sex Pistols

Film

„Donald Trump zaútočil na hodnoty, které jsou této organizaci nejsvětější –demokracii, pravdu, úctu k Američanům každé rasy a každé víry a nedotknutelnost svobodného tisku,“ uvedla Carterisová.

„Mezi tímto svévolným ignorováním pravdy a útoky na novináře provedenými jeho následovníky vede přímá linie.“

Herci nejsou jediní, kdo si myslí, že Trump vyprovokoval dav k násilí. Sněmovna reprezentantů minulý týden schválila návrh ústavní žaloby na Trumpa v souvislosti s násilnostmi ze 6. ledna. Rozhodne o tom Senát. Donald Trump je první prezident, který procesu odvolání z funkce čelí už podruhé.

Reklama

Výběr článků

Načítám