Hlavní obsah

Troška obsazuje Doktora od Jezera hrochů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Doktor od Jezera hrochů, který začne podle literární předlohy Miroslava Švandrlíka příští léto natáčet režisér Zdeněk Troška, brzy dostane konkrétní hereckou podobu. V tuto chvíli si čte scénář řádka herců, o nichž režisér a producenti uvažují a z nichž se bude mezi těmi, kdo nabízené role přijmou, vybírat definitivní obsazení.

Článek

Nabídku dostala například anglická herečka českého původu Edita Brychta, která je vdaná za producenta v Hollywoodu a u nás si ji pamatujeme ze Svěrákova filmu Akumulátor 1, kde hrála Annu.

Doktor s mnoha obsesemi

Hlavní postavou knihy Doktor od Jezera hrochů je pětatřicetiletý MUDr. Čeněk Dobeška, internista pražské nemocnice. Neambiciózní, nekonfliktní, ve svém oboru velmi zdatný, ale málo průbojný, a tudíž nedoceněný.

Trpí mnoha obsesemi včetně strachu ze zvířat, létání a především hrůzou ze své tchyně Marie Košvancové. Neláká ho hukot oceánu, nejlépe se cítí v Evropě, Praze a středních Čechách. Přesto ho žena Zuzana a tchyně vyženou jako lékařský dozor do Afriky, kde se dostane do nečekaných dobrodružství.

V hlavní roli Šmíd, Pejchal nebo Novotný

Dobešku by mohli hrát Jaroslav Šmíd, Josef Pejchal nebo Michal Novotný, jeho pravý opak, doktora Pištěláka – úspěšného lékaře se soukromou klientelou, zástupce primáře interny a Čeňkova rodinného přítele – zase Roman Zach, Tomáš Matonoha nebo Filip Blažek.

Pro roli Dobeškovy tchyně se uvažuje o Simoně Stašové, Evě Holubové a případně Daniele Kolářové. Manželku by mohla hrát Markéta Plánková, Klára Pollertová nebo Jitka Schneiderová, otce Jiří Schmitzer, Oldřich Vlach nebo Ota Jirák, matku Libuše Šafránková, Naďa Konvalinková nebo Jitka Smutná.

Tvůrci chystají přenesení děje ze socialismu do současnosti a drobné změny, které příběh přiblíží dnešnímu divákovi. Část scén se bude natáčet i v Africe a na Slovensku, premiéra je plánována na jaro 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvě kolekce Fassbinderových filmů

Předčasně zesnulý režisér Rainer Werner Fassbinder patřil k nejvýznamnějším postavám západoněmecké kinematografie. Alespoň malou část z jeho rozsáhlého díla...

Výběr článků

Načítám